25 / 04 / 2024

İstanbul'da kiralık ev sorunu büyüyor!

İstanbul'da kiralık ev sorunu büyüyor!

İstanbul'da kira fiyatlarının tavan yapmasına karşın konut bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Ev sahipleri a artık konutlarını bölerek kiraya veriyor. Peki kira fiyatları düşecek mi? Emlakçılar ne diyor? İşte kira sorunuyla ilgili görüşler...



İstanbul'da kira fiyatlarının tavan yapmasına karşın konut bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; kiralık ev krizini fırsat bilen bazı konut sahipleri de evleri hatta dükkanları oda oda bölerek kiraya verme yoluna gitti.

İstanbul da kiralık ev sorunu büyüyor!

Şişli, Kaytancı Rasim Sokağı’ndaki Çanakkale Apartmanı da bunlardan biri oldu. Binanın girişinde bulunan dükkan ve üzerindeki 4 kat gayrimenkul sahiplerince odal oda bölündü. Normalde en fazla 8 konut olması gereken binada, giriş kattaki dükkanla beraber 30 kiralık oda bulunuyor. Üstelik, içerisinde tek kişilik bir yatak ve küçük bir dolap ile duş alma yerinin olduğu odaların tümütutuldu. Kiraları ise 900 Türk Lirası'ndan başlıyor. 

Odalardan birini kiralamak amacıyla ulaşılan bina sorumlusu Murat Tekin, hiç boş odaları bulunmadığını dile getirerek, “Talep çok fazla. Odalarımızda yatak ve dolap var. Öğrenciler gelip kiralamak istiyor. Birçoğunu listeye yazdık. Odalar boşalırsa onlara kiraya vereceğiz. Sizi de listeye yazalım” diye konuştu. 

İstanbul da kiralık ev sorunu büyüyor!

STÜDYO DAİRE 5 BİN TL

İstanbul’un gözde ilçelerinden olan Beşiktaş’ta kira fiyatları iki katına çıktı. İlçede en ucuz kira iki bin Türk Lirası'yken, en yüksek kira ise 24 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor. Kirası düşük evlerde genellikle tek oda kiralanıyor. Yani evde birden fazla kişi oturuyor. Stüdyo evlerde ise kiralar 5 bin Türk Lirası'na ulaşıyor. Beşiktaş’ta 13 senedir emlakçılık yapan Ahmet Atmaca, “Bunca yıldır emlakçılık yapıyorum. Hiç bu kadar yüksek kira artışına şahit olmadım.

3 ay önce 2 bin liraya verdiğimiz daireye şimdi 5 bin lira istiyoruz. Bu rakamlara rağmen günde en az yüz kişi bizi arıyor. Beşiktaş’ta 5 bin liraya 1 artı 1 daire bulamıyor. Bu artışın birçok nedeni var. En önemlisi Beşiktaş’ta Konut stoku yok. Yani boş arsa olmadığı için yeni bina inşa edilmiyor. Semte talep de yoğun olduğunu için fiyatlar çok yükseldi. Önceki yıllarda Beşiktaş’ta öğrencilere ev kiralardık. Şimdi öğrenciler burada ev kiralayamıyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul da kiralık ev sorunu büyüyor!

KİRALAR İKİ KATINA ÇIKTI

İstanbul’un Anadolu yakasında talebin yüksek olduğu Kadıköy, Üsküdar, Maltepe ve Ataşehir ilçelerinde ise kira fiyatlarını iki katına çıktığı belirtildi. Kadıköy’de emlakçılık faaliyeti gösteren Murat Tekin, “İlçede konumdan dolayı her zaman kiralar yüksekti. Ancak şimdi 5 bin liradan aşağıya kiralık daire yok. Eski binalarda 1 odalı daireler bile 3 bin liraya gidiyor.

Moda gibi popüler semtlerde tek odalı evler 5 bin lira civarında” dedi. Maltepe’de emlakçılık yapan Hüseyin Düven ise “Maltepe ilçesine bağlı Fındıklı Mahallesi yakınında Yeditepe Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda bölgeye Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi inşa edilmeye başlandı.

Üniversitenin bazı bölümleri buralara taşındı. Gelen öğrencilerin ilk tercihi ise Fındıklı mahallesi oldu. Geçen yıl 3 artı 1 daire 1.400 liraya kiraya veriliyordu. Şimdi 3 bin liranın altında kira yok. 1 art 1 daire kalmadı. Fiyatları da 2 bin liraya kadar çıktı” açıklamasında bulundu. 

İstanbul da kiralık ev sorunu büyüyor!

ATIL BİNALAR ONARILSIN ÖNERİSİ

Emlakçılara göre İstanbul’daki kira yükselişlerinin pek çok sebebi olsa da listenin ilk sırasında kentsel dönüşüm dolayısıyla artan kiralık konut ihtiyacı yer alıyor. İkinci neden ise öğrencilerin yeniden okullara başlayacak olması. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kiraların düşmesi için iki öneride bulundu. Çözüm önerisini paylaşan Aşa şu açıklamaları yaptı:

“İstanbul’da atıl vaziyette, kullanılmayan birçok bina var. Bu yapılar devlet veya özel sektör eliyle onarılıp kiraya verilebilir. Bunun yanında kiracı için 5 yıl sonunda kira tespit davası açma hakkı ve 10 yıl sonunda da şartsız tahliye davası açma hakkı var. Bu yıllar uzatılabilir. Adliyelerde yüzlerce kira tespit ve tahliye davası dosyası var. Bu iki önerim dikkate alınırsa İstanbul’da kira fiyatları dengelenebilir.”

İstanbullular ev bulamıyor!

İstanbulluların derdi yüksek kiralar!

Kiralık ev arayışları arttı!

İstanbul'da öğrenciler barınma sorunu yaşıyor!

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki fiyat sorunu büyüyecek!


Geri Dön