18 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki fiyat sorunu büyüyecek!

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki fiyat sorunu büyüyecek!

Ev sahiplerinin konut stokunun az olmasını fırsat bilerek ev arayanlardan fahiş kira talep etmeye başladı. Vatandaşlar ise sokakta kalmamak için ödeyemeyecekleri kira bedellerindeki evleri tutmaya başladı. 



Kiralarda büyük artış yaşanırken ev sahiplerini aylarca ‘kiracı tahliye süreçleri' ile uğraştıkları bir dönemin beklediği uyarısı yapıldı. ‘kiracı tahliye süreçleri' ile uğraştıkları bir dönemin beklediği konusunda uyarı yapıldı.

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, barınmanın temel bir hak olduğunu hatırlatarak “Elbette mülk sahibi mülkünü en iyi fiyattan vermek ister, en doğal hakkı. Ancak çaresiz kalan, barınma ihtiyacını karşılamak için ev bulamayan insanların bu çaresizliğinden yararlanarak fahiş kira artışları yapanlar var. Onları uyarıyoruz, önemli olan 1-2 ay yüksek bir bedel almak değil, düzenli kira tahsil edebilmektir” dedi. Akdoğan, bazı ev sahiplerinin boş daireleri için “Kiracı ev bulamıyor, ne fiyat versem kabul edecek” diye düşünebildiğini belirterek, “Ancak unutulmamalı ki hâlâ pandemi dönemindeyiz, insanların gelirlerinde büyük düşüş var. Bazı kiracılar sokakta kalmamak için ödeyemeyeceği rakamlara ev kiralamak durumunda kalabiliyor. Önümüzdeki yıl ev sahipleri ile kiracılar arasında büyük ödeme sorunları yaşanabilir” dedi.

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki fiyat sorunu büyüyecek!

Kiracı tahsil edilemez 

Bu süreçte meydana gelen kira yükselişleri bazı ev sahiplerini mevcut kiracılarını çıkarıp daha yüksek kiradan yeni kiracı bulma hevesine başlayabiliyor. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, kiracıları haklarını öğrenmeye ve savunma konusunda çağr yaparak “Düzenli kirasını ödeyen, enflasyon oranında artıran ve eve kasten bir zarar vermeyen kiracının sözleşme süresinden önce evden çıkarılması kanunen mümkün değil. Ev sahiplerinin bunun aksi davranış ve talepleri olursa Maliye ve Ticaret Bakanlıklarına, CİMER'e şikayette bulunulmalı” dedi. Çakar tüketicilerin kira yükselişi sebebiyle şikayet ettiklerini iktidarın yasal düzenlemeleri kiracıyı koruyacak şekilde netleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. 

“OĞLUM EVLENİYOR” DERSE NOTERDEN YAZI İSTEYİN, YALANSA TAZMİNAT ALIN

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki fiyat sorunu büyüyecek!

Kiralar artınca bazı ev sahipleri kiracı “yenileme” telaşına girdi. Hakan Akdoğan, ev sahiplerinin ‘oğlum evleniyor' ya da ‘oturduğum evden çıkıp o eve geçeceğim' diyerek kiracılarını çıkartmak isteyebildiğini, bu durumda kiracıların mutlaka noterden yazı talep etmesi gerektiğini belirtti. Akdoğan, “Aslında bunun mahkeme kararı ile yapılması gerekir ama kiracı uğraşmayıp evden çıkma kararı alırsa da noterden yazı istemeli. Çünkü eğer ‘oğlum evleniyor' deyip kiracıyı çıkaran ev sahibi 2 ay sonra o evi kiraya verirse eski kiracı 1 yıllık kira kadar tazminat ve taşınma masraflarını alır” bilgisini verdi.

Konutta fahiş fiyat krizi büyüyor!
 


Geri Dön