25 / 04 / 2024

Konutta talep toparlanıyor mu?

Konutta talep toparlanıyor mu?

Tüketici güven endeksindeki konut alımına ilişkin rakamlar Kasım ayında tarihi düşük seviyeye gelirken, Ocak ayında ise toparlanmaya başladı. 



Son zamanlarda artan konut kredisi faizleri ile birlikte konut talebinde durgunluk yaşandığı gündemde yerini aldı. Tüketici güven endeksinde yer alan gelecek 12 aya ilişkin konut alma ya da konut inşa ettirme olasılığına ilişkin endeks Kasım 2017'de 5,8 ile endeks tarihinin en düşük seviyesine gerilerken, Aralık ayında bu endekste başlayan yükseliş Ocak ayında da devam etti. 

Habertük Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ocak ayı tüketici güveni endeksi rakamlarına göre gelecek 12 ayda konut alma ya da inşa ettirme endeksi 8,9 puan olarak gerçekleşti. 

Konutta talep toparlanıyor mu?

İlgili endeksin 2012-2014 döneminde genelde 10 puanın üzerinde olduğu takip eden dönemde ise gerileme kaydettiği görülmüştü. Endeks, 2017 yılında da çift hanelere yükselmişti. 

KONUT TAMİRAT OLASILIĞINDA 9 AYIN ZİRVESİ
Endekste yer alan konut ile ilgili bir başka veri olan konutta inşaat olasılığında ise yükseliş yaşandığı kaydedildi. Ocak verilerine göre gelecek 12 ayda konutta tamirat olasılığı 31,6 puanla 9 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı. 

EMLAK KONUT'TAN KOTA VE TALEP VURGUSU
Sektörde artan stoklar ve talebin seyri tartışılırken, Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum'dan düzenleme çağrısı geldi. Kurum, her başvurana inşaat ruhsatı verilmemesi gerektiğini belirterek, “Önümüze gelene ruhsat vermememiz gerekiyor. (İnşaatı) yapacak kişinin mali yeterliliği var mı, teknik yeterliliği var mı? Bunlara bakılmalı. Yeterliliği olmayanlara da vermemek gerekiyor. Çünkü bu sefer iyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı ayırt edemiyoruz.” dedi.


Konutta talep toparlanıyor mu?

Sektöre belli düzenlemeler getirilmesi gerektiğini söyleyen Kurum, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın gayrimenkul sektörüyle bir araya geleceğini ifade ettiğini aktardı. Kurum, “Bunun adı tapu harcı mıdır? KDV düzenlemesi midir, KDV iadesi midir veya Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) bir payın buraya ayrılması mıdır? Bu düzenlemenin de inşaat sektörü için yapılması gerektiği kanaatindeyim. Neticede bu sektörün önemini hepimiz biliyoruz.” diye konuştu. 


Geri Dön