23 / 04 / 2024

Lüks konutta talep artışı yaşanıyor!

Lüks konutta talep artışı yaşanıyor!

KKTC'nin önde gelen inşaat ve gayrimenkul şirketlerinden Mehmet Eminoğlu, "Artık vatandaşlar apartman kültüründen uzaklaşmak istiyor. Böylelikle lüks konuta talep artıyor" dedi.



KKTC'nin önde gelen inşaat ve gayrimenkul şirketlerinden Mehmet Eminoğlu, söz konusu konut olduğunda Türkiye'nin Ada'ya ilgisinin giderek arttığını belirtiyor. Çok kaliteli bir müşteri kitlesinin oluştuğunun da altını çizen Eminoğlu, "Özellikle terör ve karışık politik gündemden gelişen rahatsızlık elit kısmın adaya göçüne sebebiyet veriyor" diyor.


Mehmet Eminoğlu Investment, Kıbrıs’ın önde gelen inşaat ve gayrimenkul şirketlerinden biri. 20 yıldır sektörde yer aldığını belirten şirketin kurucusu ve direktörü Mehmet Eminoğlu. son 5 yılda 25 bin metrekarenin üzerinde inşaat yaptığını söylüyor. "Sadece Kıbrıs ölçeğinde projeler üretiyorum” diyor. Bugün Eminoğlu’nun gündemindeki en önemli projesi Magic Plus. 16 bin metrekarelik projenin çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüğünü ifade eden Eminoğlu, “80 daire, 14 dükkan, fitness, sinema salonu, açık-kapalı havuz ve otopark ile tam bir otel konfora sağlayacak projemiz Ada'da tek” diye konuşuyor. Eminoğlu’nun ajandasında 2 yeni proje daha var. Bunlardan bir tanesinin temeli atılmak üzere diğerinin de proje aşamasında olduğu bilgisini veriyor.


Mehmet Eminoğlu ile gayrimenkul sektöründe bugüne kadar imza attığı projeleri, gündemini ve gelecek hedeflerini konuştuk:


Şirketimzder. söz eder misiniz? Özellikle ne tür projeler hayata geçtnyoısunuz?


Mehmet Lminoğlu Investment 2012 yılında müteahhitlik yapmak adına, ilk rezidans projemiz “Magic Residence” döneminde kuruldu. Ben inşaat mühendisiyim ve meslekte 20’nci yılım. Kendi evim, işyerim ve kızım için yaptığım apartman dışında profesyonel müteahhitlik yapmaya 2012’de başladım. Son 5 yılda 25 bin metrekarenin üstünde inşaat yaptım ve şu anda da devam eden projelerim var. Sadece Kıbrıs ölçeğinde projeler üretiyorum.


Şu an kaç proje üzerinde çalışıyorsunuz? Bu projelerin konsepti nedir?


Şu anda 16 bin metrekarelik bir proje olan Magic Plus devam ızrmr ediyor. 80 daire, 14 dükkan, fitness, sinema salonu, açık-kapalı havuz ve otopark ile tam bir otel konfora sağlayacak projemiz magcresdence Ada’da tek. Yaptığım bu üçüncü 10 katlı bina ve hepsi birer rezidans. Şu anda 2 proje daha gündemde yer alıyor. Bir tanesi hazır ve temeli atılmak üzere, diğeri ise proje aşamasında.


Önümüzdeki 5 yılda Kıbns konut sektörü nasıl bir görünüm alacak, hangi projeler hayata geçecek?


Önümüzdeki 5 yıla dair mevcut projeleri tamamlama dışında bir hedefimiz yok. Bunşar anlak toplanır. Kıbrıs sorunu çok kritik bir dönemeçte. Türkiye ise farsa bir durumda değil. Belki İzmir’de bir yatırım yapabiliriz.


Konut sektöründe Kıbns için yeni cazibe alanları nereler?


Gime, Mağusa ve Lefkoşe tabu ki inşaatta yükselen değerler. Ancak Karpaz bölgesi içir, birçok otel projesi var.


Ürettiğiniz konut, veya binalar yatırım anlamında ne kadar gelir getirdi, ne ölçüde prim yaptı?


Olması gerektiği kadar :eti 'ancak Kıbrıs’taki diğer konut projeleri ile kıyaslarsak onların yaptığının er. .ta bir buçuk katı. Lokasyon ve koçan projelerimizde önceliklerimiz. Somasında kalite ve marka değeri çok önem taşıyor.


Önümüzdeki yıllarda gelecek vaat eden bölgeler ve akslar nereler olacak?


Gime şehir merkezi için önlemler almıyor.0 yüzden sahil bölgelerine doğru kaçış olur diye düşünüyorum. Ancak daha vakit var.


Kıbrıs’taki konut alıcısının dikkat ettiği noktalar neler?


Kıbrıs’taki konut alıcısı genelde koçanın Türk koçanlı olmasını hedefliyor. Olası bir çözümde problem olabileceği endişesi var. Geçmişte birçok güvensizlik yaratan şirket oldu. Bundan dolayı inşaat sektöründe güvenilirlik ve dürüstlük çok önemli.


Peki en çok satışım yaptığınız konut tipleri hangileri?


En çok satış yaptığımız tabii ki; daha ekonomik daireler. Alım gücü ada şartlarında çok yüksek değil. Hedef kitlesi dış yatırımcı olsa da yerli halktan ciddi talep oluyor. Yerli halkın tercihi ise daha ekonomik yatırımlar yönünde.


Lüks konut segmentinde talep artışı var mı?


Biz yaptığımız projelerle örnek oluyoruz. Dolayısıyla beklenti yükseliyor. İnsanlar artık apartman kültürünü reddediyor. Konfor ve lüks yaşam talebi var. Çalışan kesim evine geldiğinde sorun istemiyor. Kapıcısından valesine, spor kulübüne her şeyin rahatlığına alışmış durumda. Olması gereken de bu bence.


Kuzey Kıbrıs demek biraz da özellikle İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Bursa gibi çok kalabalık şehir hayatından doğaya kaçış demek. Şehir merkezleri dışında doğa ile iç içe projeler ön plana çıkıyor mu?


Kesinlikle çok doğra. Şehir merkezinden doğaya kaçış var. Ancak kaçamayanlar da var. Biz tüm projelerimizde mümkün olduğu kadar yeşile yakın duruyoruz. İç mekan bahçeler, penthouse balkonların yeşillenmesi, yeşil alanları ve parkları projelerimize maksimum oranda dahil ediyoruz. Adamız zaten küçücük. Gime merkezden doğaya kaçış 10 dakika mesafede. Doğa ile içiçe projeler de mevcut ve onlara da ilgi var. Ancak münferit projeler bana bu tip bölgelerde daha çok geliyor.


Projelerinizdeki konut veya binaların metrekare fiyatları nereden nereye geldi?


Metrekare fiyatları hem döviz olarak hem gayrimenkul değeri olarak yüzde 20 artış gösterdi.


Ada’nın en pahalı bölgeleri nereler, metrekare fiyatları nasıl? Gelecek vaat eden bölgeler için bu rakamlar ne durumda?


Ada’nın en pahalı bölgeleri Gime merkez, Bellapais ve Karmi bölgesi. 2 bin Pound metrekareye kadar projeler mevcut. Geçmiş yıllarda yok fiyata topraklarımız satıldı. Yurt dışında mesela Fransa’da küçük bir dairenin metrekare fiyatı 5 bin-8 bin Euro arasında.


“BELEDİYELER HIZLI ÇÖZÜM ÜRETMELİ”


“EV ALMAK ZOR” 


Kıbrıs’ta en büyük sıkıntı yerli halka yönelik toplu konut projeleri. Ev almak gelire göre çok zor. Türkiye’ye kıyasla değişkenlik gösteriyor. Türkiye'de toplu konut projeleri çok fazla ve konut sahibi olmak daha kolay.


ÖZEL KREDİ ANLAŞMALARI 


Bankalarla özel kredi anlaşmalarımız var. Mortgage sistemi ile alıcılarımıza kolaylık sağlıyoruz. Ada dışındakiler için çok fazla bir şey yapılamıyor.


Ada’da bir diğer önemli problem hızlı büyüyen kentteki altyapı sorunu. Bununla ilgili belediyeler çok hızlı çözüm üretmeli. Bunun dışında en büyük problem yabancı yatırımcının mal alımında yaşadığı sıkıntılarla ilgili hükümetin çözmesi gerekenler.



"TERCİH NEDENİ GÜVENLİK"


KALİTELİ MÜŞTERİ KİTLESİ 


Türkiye’den konut alımı talebinde yükseliş var. Çok kaliteli bir müşteri kitlesi oluştu. Özellikle terör ve karışık politik gündemden gelişen rahatsızlık birçok elit kısmın adaya göçüne sebebiyet veriyor.


YAŞAM TARZI ÜRETİYORUZ”


 Biz projelerimizi üretirken yaşam tarzı üretiyoruz ve projeden alım yapanların bunu hedeflemesini istiyoruz. Üst düzey seçkin insanlara satış yapıyoruz. Kalite satıyoruz açıkçası.


“DEĞER KAZANIYOR” 


Türkiye’deki potansiyel bir müşterinin Kıbrıs’ı seçmedeki en önemli sebebi güvenlik, sonrasında ise rahat ve toplu yaşam tarzı. Yatırımcıların projelerimizi seçme sebebi de Türkiye’nin lüks rezidans standartlarında projeler yapıyor olmamız. Bu tip projeler her geçen gün değer kazanıyor.


Geri Dön