25 / 04 / 2024

Konutta yapılan teşvikler satışları artıracak!

Konutta yapılan teşvikler satışları artıracak!

AVEB Proje Danışmalık Kurucusu Burçin Çelik, konut sektöründe yapılan teşviklerin konutta yapılan satışları artıracağını söyledi..



Konut sektöründeki kötü gidişat 2017'nin son çeyreğinden başlamış olup 2018 ilk çeyreğinden bu yana kadar kendini ağır şekilde hissettirmiştir. Son dönemlerde dövizde ki önlenemez artış konut yatırımcısını alternatif yatırım araçlarına yönlendirmiştir. 2017'in son çeyreğinden bu yana konut satışları yatırımcı müşteriden çok oturumcu müşteriye yapılmıştır.
          
Konut satışlarında ki düşüşün en belirgin nedeni ise ülkemizde ki konut kredisi faiz oranlarının oldukça yükselmesidir. Bilindiği gibi Ziraat Bankası ülkemiz de konut faiz oranlarını hükümet kanalı ile baskıda tutabilen bir güçken son dönemlerde faiz oranlarının 1,15 ‘e kadar çıkarması konut satışlarını ciddi ölçüde etkilemiştir. Faizlerin yüksek olması hem konut alıcılarının sayısını azaltırken hem de alıcıya yüksek maliyetler getirmektedir. 
         
Uzun zamandır beklenen konut satışlarını canlandırmaya yönelik haberler gelmeye başladı. Hükümetin desteği ile Ziraat Bankasında konut kredisi faiz oranlarının 0,98 ‘lere çekilmesi beklenen haberlerin başında gelmektedir. Faiz oranlarının aşağı çekilmesinin ipotekli konut satışlarının artmasını da beraberinde getireceğini düşünüyoruz. 

Bunun yanın da son süreç de tapu harçlarının  yüzde 4’ten yüzde 3’e indirilmesi  ve KDV oranlarının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi konut satışlarını yükselteceğini düşündüğümüz teşvikler arasındadır. Teşviklerden sonra gerek satış ofislerine gelen sayısının artması gerekse ikinci el konutlar için çalan telefon sayısının artması atılan adımların geri dönüşünün olumlu olacağını göstermektedir.

 


Geri Dön