26 / 04 / 2024

THK tarafından yapılan taşınmaz satışları TBMM'de!

THK tarafından yapılan taşınmaz satışları TBMM'de!

Türk Hava Kurumu tarafından yapılan taşınmaz satışları meclis gündemine taşındı. CHP'li Karaca, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Türk Hava Kurumu tarafından yapılan taşınmaz satışlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Karaca, sorusunun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Karaca, ''Türk Hava Kurumu, 2019 yılında yaşanan orman yangınlarında yangın söndürme araçlarını kullanmaması nedeniyle tepki çekmişti, THK ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli karşılıklı açıklamalarda bulunmuştu. Ayrıca geçtiğimiz aylarda THK ile ilgili geçmişe yönelik soruşturma başlatılmış, kurumun 1.4 milyar TL borcu olduğu, THK'nin tüm şirketlerinin iflasta olduğu, tüm mallarının hacizli olduğu, idari ve adli kovuşturmayı gerektiren onlarca dosya olduğu belirtilmişti. THK tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile borçların yapılandırılması kararı alındığı ifade edilmişti. Tüm bunların sonucunda Mahkeme, Türk Hava Kurumu Başkanlığına Cenap Aşçı, Adnan Zengin ve Abdullah Kaya'dan oluşan üç kişilik yönetim kayyumu atanmasına hükmetmiş, Ekim 2019 tarihinde Türk Hava Kurumuna kayyum atanmıştır. Koronavirüs salgını devam ederken, Türk Hava Kurumu'nun 7 taşınmazının satış ihalesi geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlandı. Taşınmazların bedeli ilanlarda belirtilmezken, kurum son bir ay içinde 10 taşınmazını satışa çıkarmıştır. 2 Nisan'da ise 11 uçağının satış ihalesi yayımlanmıştır. Türk Hava Kurumu'nun tüzüğünde Türk Hava Kurumunun kuruluş amacı; “Türk Milletinin ve Vatanının kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder ATATÜRK'ün direktifleri doğrultusunda 16 Şubat 1925 tarihinde "Türk Tayyare Cemiyeti" adı altında kurulmuş bulunan Türk Hava Kurumu'nun amacı, büyük Türk Milletinin maddi ve manevi desteğinde, Cumhurbaşkanı ve Hükümetin yüksek himayelerinde, havacılığı Türk Milletine benimsetmek ve sevdirmek üzere ilmi, teknik, turistik ve sportif alanda faaliyet göstermektir. 'Olarak tanımlanmaktadır. Fakat gelinen noktada Türk Hava Kurumu kuruluş amacından uzaklaşmıştır'' diye konuştu. 

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'nın soruları:

1- Türk Hava Kurumu'nun taşınmazlarının satışa çıkarılmasının nedeni nedir? 
2- Son bir yılda Türk Hava Kurumu'nun kaç taşınmazının ihalesi yapılmıştır? 
3- Türk Hava Kurumu'nun satışa çıkarılan taşınmazları kullanılan taşınmazlar mıdır? 
4- Son bir yılda Türk Hava Kurumu'nun satışa çıkarılan taşınmazlarının ihale bedeli nedir? 
5- Türk Hava Kurumu'nun taşınmazlarından elde edilen gelirlerin harcama kalemleri nedir? 
6- 2 Nisan'da satışa çıkarılan uçakların satışa çıkarılma gerekçesi nedir? 
7- Söz konusu uçakların ihale bedeli nedir? 
8- Satışa çıkarılan uçakların kullanım amacı nedir? Satışa çıkarılan uçaklar arasında yangın söndürme uçağı var mıdır? 
 

 


Geri Dön