19 / 04 / 2024

TOKİ ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün 2002-2020 yılları arasındaki taşınmaz satışı mecliste!

TOKİ ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün 2002-2020 yılları arasındaki taşınmaz satışı mecliste!

2002-2020 yılları arasında TOKİ ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yapılan taşınmaz satışı ve elde edilen gelir miktarı meclis gündemine taşındı. CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı konuya ilişkin soru önergesi verdi. 



CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, 2002-2020 yılları arasında  TOKİ  ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yapılan taşınmaz satışına ve elde edilen gelir miktarına ilişkin soru önergesi verdi. Cavit Arı, sorularının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanmasını talep etti. 

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, "Aşağıdaki sorularımın  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim" diye konuştu. CHP'li Arı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği BakanlığI'na bağlı olarak faaliyet gosteren  Toplu Konut idaresi (TOKi) ile Milli Emlak Genel Mudurlugu tarafından aralarında  Antalya ilimizin de bulundugu ülkemizin birçok ilinde taşınmaz satışları gerçekleştirilmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda da TOKi aracılığı ile Antalya'nın Finike ve Aksu ilçelerinde  arazi satışları gerçekleştirilmiş olup konu satışlara ilişkin sorumuza verilen cevapta;  Finike ilçesinde 2019 ve 2021 yıllarında da toplam 115 adet taşınmaz 75.190.000 TL bedelle ve yine Aksu ilçesinde 2021 yılında 10 adet taşınmaz da 634.549.620 TL  bedelle satıldığı, sağlanan gelirlerin de sosyal konutların finansmanında kullanıldığı bilgisi verilmiştir.
  
Satışlardan elde edilen gelirin vatandaşarımız konut ihtiyac1 i9in kullanıldığı cevabı aklımıza "O zaman geçtiğimiz yaz Antalya'nın Manavgat ilçesi başta olmak  üzere çevre ilçelerde yaşanan yangın afetinde evleri yanan vatandaşlarımızdan  yapılacak olan ev bedellerinin %50'si neden istenmektedir?" sorusunu getirmektedir. 
 
Aynca, TOKi'nin yasayla belirlenmiş görevleri arasında "Doğal afet meydana  gelen bölgelerde gerek görüldüğü takdirde konut ve sosyal donatılar, altyapılar ile  inşa etmek, teşvik etmek ve desteklemek." yer almaktadır ki bu durumda evleri yanan  vatandaşlarımızdan bir kuruş dahi ödeme istenmemelidir."

TOKİ ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü nün 2002-2020 yılları arasındaki taşınmaz satışı mecliste!

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı'nın soruları:

1) 2002 yılından 2020 yıl sonuna kadar, her yıl bazında, TOKİ ve Milli Emlak tarafından satışı gerçekleştirilen taşınmazlardan elde edilen gelir ne kadardır?

2) Bu satışlardan elde edilen gelirler Bütçeye irat mı kaydedilmiştir? Veya nasıl değerlendirilmiştir?

3) Aynı dönemde elde edilen gelir karşılığında nerede kaç tane sosyal konut yapılmıştır? 

4) Elde edilen gelirden sosyal konut yapımına harcanan tutarların yıllar itibariyle dökümü nedir?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön