20 / 04 / 2024

Konya kentsel dönüşümle belediyelere örnek oluyor!

Konya kentsel dönüşümle belediyelere örnek oluyor!

Konya Büyükşehir Belediyesi, örnek projeleriyle sadece Türkiye’nin değil dünyanın da dikkatini üzerine çekti. Konya stadı, kültür merkezi, meydanları ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birçok belediyeye örnek oluyor.



Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2004 yılında tamamlanarak hizmete sunulan Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi, Türkiye’nin en fazla kullanılan kültür merkezi konumunda. Merkez dünyanın en önemli yerlerinden biri.


Her yıl 200 bin ziyaretçi


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 30 yıldır gündemde olan ama inşaatı yüzde 35’ler seviyesine gelen Mevlana Kültür Merkezi’nin yüzde 65’ini 100 gün gibi kısa bir sürede tamamladıklarını belirterek, yüzde 35’ine 16 trilyon harcanan Mevlana Kültür Merkezi’nin yüzde 65’ine 15 milyon 859 bin lira harcadıklarını ifade etti. Mevlana Kültür Merkezi’nin yapımı ile birlikte tüm dünyanın ilgi gösterdiği Şeb-i Arus törenlerinin pota altından kurtarılarak ilginin artmasının sağlandığını kaydeden Başkan Akyürek, Mevlana Kültür Merkezi’nde yıl boyu düzenlenen sema programlarını her yıl yaklaşık 200 bin kişinin izlediğini hatırlattı. 


Tarihi eserler ihya olacak


Konya’nın dünyaya açılan kapısı olan Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’ni yılda yaklaşık 300 bin kişi kullandığını vurgulayan Başkan Akyürek, Mevlana Kültür Merkezi yapımı karşılığında hazineden Büyükşehir Belediyesi’ne 6,5 milyon metrekarelik büyük bir hazine arazisi kazandırıldığını da sözlerine ekledi. Akyürek, Konya’daki tarihi eserlerin ihya edilmesine yönelik yürüttükleri Mevlana Kültür Vadisi projesinin önemli bir ayağını oluşturan Tarihi Konya Çarşısı’nda çok sayıda türbe, sur duvarı, cami, sokak, okul, medrese ve tescilli yapı olduğunu söyledi. Başkan Akyürek, Konya’yı geçmişteki görkemine kavuşturmayı amaçladıklarını ifade etti. 


Ticaret hacmi artırılacak


Yıllık cirosu 300-350 milyon TL olan Tarihi Konya Çarşısı’nın cirosunun en az 4 katına çıkacak. Tarihi Konya çarşısı'nın ticaret hacminin yeni yatırımlarla artacağını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek, ziyaretçi sayısının da günlük 10 binlerden 110 binlere yükseleceğini söyledi. 


Selçuklu ve Osmanlı mimarisi yaşatılacak 


Selçuklu İlçesi’nde yapımı devam edilen Ecdad Parkı, Selçuklu ve Osmanlı mimari tarzındaki düzenlemeleri ile Türkiye’de ilk olacak birçok özelliği barındırıyor. 100 bin metrekareden büyük bir alanda yapımı devam eden parkın çok özel bir tasarım parkı olacağını ve tarihi dokuyu canlandıracağını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, parkın tamamlanmasıyla bölgenin yeni bir cazibe merkezine daha kavuşacağını dile getirdi.


KENTİN GÖZ BEBEĞİ


Türkiye’nin en büyük Spor ve Kongre Merkezlerinden biri olan Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 10 Bin Kişilik Spor ve Kongre Merkezi 23 bin 584 metrekaresi kapalı, toplam 83 bin metrekarelik bir alanda inşa edildi. Türkiye’deki en büyük salonlardan birini inşa ettiklerini kaydeden Başkan Akyürek, “Buraya Türkiye’deki en estetik salon da denilebilir. Mimari tarzıyla, yapı tekniğiyle, imalatıyla çok güzel bir salon oldu. Zemin de düşünüldüğünde 12 bin kişinin aynı anda toplantı yapabileceği, büyük toplantıların, kongrelerin ve sempozyumların yapılabileceği tarzda yapıldı. Uluslararası müsabakaların oynanabildiği, antrenman salonuyla, büyük salonuyla, çok amaçlı salonlarıyla, fuayesiyle, zemin altında yer alan sportif ve sosyal tesisleriyle Konya için büyük bir kazanım oldu” diye konuştu. 


Meydanlar şehri


Konya Büyükşehir Belediyesi, Mevlana Meydanı, Tarihi Şehir Meydanı ve Konevi Meydanı’nı şehre kazandırdı. Başkan Akyürek, Mevlana Türbesi ve Sultan Selim Camii önünde yaptıkları Mevlana Meydanı’nın türbenin görüntüsünü ortaya çıkarırken 35 bin kişinin toplanabileceği bir mekân haline geldiğini ifade etti. Başkan Akyürek, Tarihi Şehir Meydanı’nın Kültürpark ile birleşmesiyle şehrin yeni bir park ve meydana kavuştuğunu kaydetti.


Milyonluk yatırım


Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte birçok ülkeden daha büyük bir alana hitap etmeye başlayan Konya Büyükşehir Belediyesi, 40 bin 814 kilometrekare alanda hizmetlerin tüm bölgelere daha hızlı ve sağlıklı ulaşabilmesi için Konya’yı 7 hizmet bölgesine ayırdı. Başkan Akyürek, asfalt, tretuvar, bordür, altyapı tranşeleri tamirat ve tadilat işlemlerinin de yapılacağını belirtti. Akyürek bu hizmetler için toplam 190 milyon lira harcanacağını ifade etti. 


Tarımsal destek 


Konya Büyükşehir Belediyesi, kırsal bölgelerde üretimi artırmak ve çiftçinin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla tarıma ve tarım projelerine destek veriyor. 2015 yılında 10 milyon liralık bir kaynağı tarımsal desteklemeler için ayırdıklarını kaydeden Başkan Akyürek, “Özellikle kırsal bölgelerimizde yaşayan insanlarımızı bulundukları yerde mutlu ve müreffeh bir şekilde yaşatmak öncelikli hedeflerimizden biri” diye konuştu.


Yatırım yağmuru 


Yeni Büyükşehir Yasası’nın ardından tüm ilçelerde yatırım ve hizmet dönemini başlatan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Akşehir’deki KOMEK merkezinin açılışını yaparak Şehir Konağı’nın temelini attı, Akşehir Meclisi programında muhtarlar ve vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Akyürek, Konya’nın son 10 yılda adeta çağ atladığını, yeni yasa ile şehrin tamamında standart gelişimi sağlayacaklarını söyledi. 


Sembol abide


Konya Büyükşehir Belediyesi İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, şehitlerin aziz hatıralarını yaşatarak gelecek kuşaklara aktarıyor. Şehitlerin hatıralarının yaşatılması açısından  önemli bir hizmet olan İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, hem Konyalıların, hem de Mevlana Türbesi’ni ziyaret etmek ve her cumartesi düzenlenen sema programlarını izlemek üzere Konya’ya gelenlerin en önemli ziyaret yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor. 


Mobil mesnevi


Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Android ve IOS işletim sistemine sahip mobil cihazlarda birçok farklı dilde kullanıma sunulan Mobil Mesnevi, 2013 yılından bu yana Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden 160 binden fazla indirildi. Türkçe, Farsça, İngilizce, Arapça, Japonca, Fransızca, Çince gibi farklı dillerde uygulamaya konulan Mobil Mesnevi’yi bugüne kadar Android ve IOS işletim sisteminden 160 binden fazla kişinin indirdi.


Enerji yatırımı


Konya’nın çöplerinin toplandığı Katı Atık Depolama Sahası’nda gerçekleştirilen Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'nde elektrik enerjisi üretiliyor. Başkan Akyürek, “Bu tesis sadece Konya ve Türkiye açısından değil, yeryüzünde hayatın devamı açısından da öncü bir tesis” dedi. Ortaya çıkan ısının serada kullanıldığını hatırlatan Başkan Akyürek, bin 200 metrekarelik serada domates üretimi yaptıklarını da sözlerine ekledi. 


Avrupa’nın en iyisi


Tatlıcak Bölgesi'ndeki Hayvan Pazarı 103 bin metrekare alanda Konya’ya ve çevre illere hizmet veriyor. Başkan Akyürek, Türkiye’de bir ilk olan müzayede salonunu da bulunduran tesisisin 3 bin küçükbaş, 2 bin 500 büyükbaş hayvan kapasitesi ile hizmetlerini sürdürdüğünü kaydetti. Avrupa'nın en iyisi konumundaki tesiste, açık ve kapalı kurban satış alanı, karantina ve dezenfeksiyon üniteleri, otel, restoran ve adaklık kurban satış üniteleri dikkat çekiyor.




Akşam


Geri Dön