23 / 04 / 2024

Konyalılar konutta site konseptini sevdi!

Konyalılar konutta site konseptini sevdi!

Aldığı göç ve devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları Konyalılar da yaşama stilini de değiştirdi. Hızlanan konut yatırımların ile kentte son 10 yılda projeler site konseptine evrildi.



Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre, Konya'da yaşayan Konyalılar'ın site beklentisi ve planlı yapılaşması da öne çıkıyor. İç Anadolu Bölgesi'nin sanayisi gelişen kentlerinden biri olan kentte üretim ve satış aşamasında 24 site konseptli proje var.

Geçmişten günümüze çarpık yapılaşmanın pek görülmediği kentte son 10 yılda site konseptli projelere yönelim var. Bunda sanayisi gelişen kentteki beyaz yakalı nüfusun sayısının giderek artması etkili oluyor.

Gayrimenkul gelişiminin devam ettiği Konya'da Seha Yapı'dan, Torkam İnşaat'a ve Dağ Mühendislik'e kadar yerel ve ulusal markaların üretim ve satış aşamasında 24 konut projesi bulunuyor.

Konyalılar'ın talebinin nedenleri

Aldığı göç ve devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları Konya'da konut yatırımlarını hızlandırıyor. Konut fiyatlarının düşük olması ve konut yatırımının geri dönüş süresinin ortalama 19 yıl ile diğer büyük kentlere göre daha hızlı olması kenti gayrimenkul yatırımı için cazip hale getiriyor. Sanayileşmenin yanı sıra Konya'da yer alan beş üniversitenin varlığı da konut talebini artıran bir diğer etken olarak gösteriliyor.

Konya, markalı konut gelişiminde İstanbul ve  Ankara  gibi gelişmiş kentlerdeki konut standartlarını aratmayan projeleriyle de dikkat çekiyor. Kentte son yıllarda üretilen konutlar site konseptleri, zengin sosyal donatıları ve çevreci yapılarıyla da biliniyor. Konya'da özellikle Karatay, Selçuklu ve Meram ilçelerinde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla sosyal donatıları olan markalı konut projeleri öne çıkıyor. Kentte 1+1’lerden 6+1’lere kadar farklı büyüklüklerde konutlar üretilirken, ortalama konut büyüklüğü 155 metrekare oluyor.

Konya'dan çıkan markalar

Kentte markalı üretimiyle bilinen Seha Yapı, Konya'dan çıkan ve İstanbul gibi büyük kentlerde de projeler üreten ulusal konut markalarından biri. Seha Yapı Genel Müdürü İskender Uslu, Konya'nın Türkiye gayrimenkul pazarında önemli bir yere sahip olduğunu belirtiyor.

Konyalılar konutta site konseptini sevdi!

Uslu, kentin makine sanayi ve tarımda olduğu kadar konut üretiminde de Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu söylüyor. İskender Uslu, "Yeni projemiz 7 Renk Selçuklu için ön talep topluyoruz. Projemizi nisan sonunda satışa çıkaracağız. Konya'nın en büyük su temalı projesi Zermaram ve Başakşehir'in en büyük projesi 3. İstanbul ile birlikte Seha Kanyonpark Evleri'ni de müşterilerimize sunuyoruz" diyor.

Amortisman süresi kısa

Endeksa Kurucu Ortağı ve CEO'su Görkem Öğüt, Konya'nın Türkiye'de en fazla konu satışı yapılan dokuzuncu il konumunda olduğunu söylüyor. Öğüt, sanayileşmenin öne çıktığı ilde üniversitelerin ve komşu iller ile yurt dışından alınan göçün yarattığı konut talebinin konut projelerinin ve konut fiyatlarının artmasına neden olduğunu belirtiyor.

Konyalılar konutta site konseptini sevdi!

Görkem Öğüt, konut fiyatlarının gelişmiş diğer illere göre düşük seviyede ve amortisman süresinin düşük olmasının da Konya'yı gayrimenkul yatırımı için cazip hale getirdiğini vurguluyor.

Endeksa verilerine göre, Konya'da son dört yılda konut fiyatları yüzde 32 oranında arttı. Konut yatırımı için cazip bir kent olması ve devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları inşaat firmalarının kente olan ilgisini artırırken, markalı konu projelerinde de artış görüldü.

Konya'da önümüzdeki dönemde de konut fiyatlarında artış bekleniyor. Endeksa'nın verileri, Konya'da ortalama konut metrekare satış fiyatının bin 252 TL, ortalama konut fiyatının 194 bin TL, ortalama kiranın 906 TL, konut yatırımının geri dönüş süresinin ise 19 yıl olduğunu gösteriyor.

Üç ilçede durum Konya'da kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle Karatay, Selçuklu ve Meram ilçeleri öne çıkıyor. Endeksa verilerine göre, Karatay'da ortalama konut metrekare satış fiyatı bin 237 TL, ortalama konut fiyatı 192 bin TL, ortalama kira 830 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi 19 yıl düzeyinde bulunuyor.

Selçuklu'da ortalama konut metrekare satış fiyatı bin 338 TL, ortalama konut fiyatı 207 bin TL, ortalama kira 896 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi 19 yıl olarak hesaplanıyor. Meram'da ise ortalama konut metrekare satış fiyatı bin 470 TL, ortalama konut fiyatı 235 bin TL, ortalama kira bin TL, konut yatırımının geri dönüş süresi 20 yıl olarak ifade ediliyor.

Konyalılar konutta site konseptini sevdi!

Makbule Yönel Maya TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü


"Konya daha da gelişecek"

"Konya'da son 10 yıldan bu yana site tarzı projelerde gelişim yaşanıyor. Bu gelişimde Unilever gibi büyük şirketlerin fabrikalarını kente taşımalarıyla birlikte İstanbul'dan beyaz yakalıların göç etmesi ve kentteki beyaz yakalı nüfustaki artışın büyük etkisi bulunuyor. Ulaşım projeleriyle Konya'nın önümüzdeki yıllarda da gelişmesini bekliyoruz."

Konyalılar konutta site konseptini sevdi!

Mahmut Okka Okkalar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

Mahmut Okka da; "Konya'da konut piyasası oldukça hareketli,. Özellikle son dönemde başlayan kentsel dönüşümün artan ivmesi, sanayideki hızlı gelişim ve sürekli göç almasıyla konut ihtiyacı her zaman oluyor. Oturumun yanı sıra yatırım amaçlı alımlar da oldukça fazla. En son sitelerden konut alımı tercih edilirken, sitesinin soyal donatı ve lokasyonu konut alımında en önemli etkenlerin başında geliyor" dedi.


Geri Dön