26 / 04 / 2024

Kooperatif ana sözleşmesinin değiştirilmesi!

Kooperatif ana sözleşmesinin değiştirilmesi!

Kooperatifler tüm ortakların imzaladıkları bir ana sözleşme ile kuruluyor. Kooperatif sözleşmesinin değiştirilmesi de yine tüm ortakların kararı ile mümkün olabiliyor. Peki, kooperatif ana sözleşmesini değiştirme kararı nasıl alınır?



Kooperatif ana sözleşmesinin değiştirilmesi!

Kooperatifler tüm ortakların imzaladıkları bir ana sözleşme ile kuruluyor. Söz konusu kooperatif sözleşmesinin değiştirilmesi de yine tüm ortakların kararı ile mümkün olabiliyor.


Kooperatiflerde karar almak için toplantı yapılıyor. Toplantı çağrısına ve ilana gündem yazılıyor. Anasözleşmenin değiştirilmesi bahis konusu ise, yapılacak ilanda değiştirilecek maddelerin numaralarının yazılması ile yetiniliyor.

 

Dörtten az olmamak üzere ortakların en az 1/10'u tarafından genel kurul toplantısından en az 20 gün önce yazılı olarak bildirilecek hususların gündeme konulması zorunludur.

 

Gümdemde olmayan hususlar gürüşülemez. Ancak, kooperatife kayıtlı ortakların en az 1/10'unun gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce yazılı teklifte bulunmaları halinde, hesap tetkik komisyonunun seçilmesi, bilanço incelemesinin ve ibranın geriye bırakılması, çıkan veya çıkarılan ortaklar hakkında karar alınması, genel kurulun yeni bir toplantıya çağrılması ve kanun, anasözleşme ve iyiniyet esasları ile genel kurul kararlarına aykırı olduğu ileri sürülen yönetim kurulu kararlarının iptali, yönetim kurulu üyeleri ile denetçilerin azli ve yerlerine yenilerinin seçilmesi ile ilgili hususlar, genel kurula katılanların yarıdan bir fazlasının kabulü ile gündeme alınır.


Ortakların sorumluluğu ve ek ödemeler yükümleri ile ilgili değiştirmeler ancak anasözleşmenin tadili ile mümkündür. Sorumluluk ve ek ödeme yükümleri konulması veya bunların artırılması,bu husustaki kararın tescili ile kooperatifin bütün alacakları lehine hüküm ifade eder. Sorumluluğun azaltılması hakkındaki kararlar, tescilden evvel doğmuş borçları kapsamaz.



Kooperatif sözleşmesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön