28 / 03 / 2024

Kooperatif için gerekli evraklar!

Kooperatif için gerekli evraklar!

Kooperatif kurma süreci ve kooperatif üyelerinin hak ve sorumlulukları 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kooperatif için gerekli evraklar nelerdir? Kooperatif ana sözleşmesi nasıl hazırlanır? İşte yanıtı..



Kooperatif için gerekli evraklar!

Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri tarafından kurulan teşekküllere kooperatif deniyor. 


Kooperatif kurma süreci ve kooperatif üyelerinin hak ve sorumlulukları 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kooperatif için gerekli evraklar nelerdir?


- Başvuru dilekçesi, 

- En az yedi kurucu tarafından düzenlenip imzalanarak Noterce onaylanan beş adet anasözleşme,

- Bilgi formu,

- Sermayenin kurucu ortaklardan birinin adına yatırıldığını gösterir beyanın kuruluş dilekçesinde belirtilmesi, gerekmektedir.


Anasözleşme kapsamı;

- Kooperatifin adı ve merkezi,

- Kooperatifin amacı ve çalışma konuları,

- Ortaklık sıfatını kazandıran ve kaybettiren hâl ve şartlar,

- Ortakların pay tutarı ve kooperatif sermayesinin ödenme şekli, nakdi sermayeninen az ¼’ nün peşin ödenmesi, ortakların aynı sermayeyi koyup koymayacakları,

- Kooperatiflerin yükümlerinden dolayı ortakların sorumluluk durumu ve derecesi,

- Kooperatifin yönetim ve denetim organlarının görev ve yetki ve sorumluluklarıve seçim tarzları,

- Kooperatifin temsiline ait hükümler,

- Yıllık gelir gider farklarının, hesaplama ve kullanma şekilleri,

- Kurucuların adı, soyadı iş ve konut adresleri,

- Genel kurulun toplantısı, kararların alınması, oyların kullanılması hükümleri,

- Kooperatifin çalışma şekline dair esaslar,

- Kooperatifin birliklerle olan münasebetleri,

- Kooperatifin diğer bir kooperatifle birleşmesine ait hükümler,

- Kooperatifin süresi.

- 5’ inci maddenin 1 ve 2’ nci bentlerinde yazılı hususlar hakkında ana sözleşmede hüküm olmadığı takdirde aşağıdaki hükümler uygulanır. Bu hükümler;

- Genel kurul toplantısı kooperatifi temsile yetkililer tarafından imzalanan taahhütlü mektuplarla veya mahalli gazete ile köylerde ise yazılı olarak imza karşılığı duyurulur.

- Kooperatifin faaliyeti, amacı ve çalışma konusuyla sınırlıdır.


Hazırlanan ana sözleşme 10 adet çoğaltılarak, her sayfası kurucularca imzalanır ve imzaların onayı için notere ibraz edilir. Noter sadece imzaları onaylar ve ana sözleşmenin bir adedini saklanmak üzere aldıktan sonra kalan dokuz adedini kuruculara verilir. Bu onay işlemi ile, imzaların kurucu ortaklara ait olduğunu kanıtlanmış olur.


Kooperatif kurmak için öncelikle ana sözleşme hazırlanıp notere onaylatıldıktan sonra kooperatife kuruluş izni için ilgili izin merciine hitaben iki nüsha dilekçe yazılması gerekiyor. Dilekçeye ek olarak aşağıda sıralanan belgelerin temin edilmesi gerekiyor.



Kooperatifte daire seçimi nasıl olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön