24 / 04 / 2024

Kooperatif ortaklık mevzuatı!

Kooperatif ortaklık mevzuatı!

Kooperatif ortaklık sıfatının kazanılması ve kaybedilmesi ile ilgili esaslar, Kooperatifler Kanunu kapsamında İkinci Bölüm'de yer alıyor. Kanuna göre kooperatif ortaklığa girme şartları nelerdir? İşte kooperatif ortaklık mevzuatı...



Kooperatif ortaklık mevzuatı!

Kooperatif ortaklık sıfatının kazanılması ve kaybedilmesi ile ilgili esaslar, Kooperatifler Kanunu kapsamında İkinci Bölüm'de yer alıyor. Kanuna göre kooperatif ortaklığa girme şartları nelerdir? Kooperatif ortaklığı hangi hallerde sona erer, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Ortaklığa girme şartları ve ek ödemeler 

1. Ortaklığa girme şartları ve ortak sayısı:

Madde 8 – 

Kooperatif ortaklığına girmek için gerçek kişilerin medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmaları gerekir. 


Ortak olmak isteyen gerçek ve tüzelkişiler, kooperatif anasözleşmesi hükümlerini bütün hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir yazı ile kooperatif yönetim kuruluna başvururlar. Kooperatif, ortaklarına kendi varlığı dışında şahsi bir sorumluluk veya ek ödemeler yüklüyor ise ortak olmak isteği, bu yükümlerin yazılı olarak kabul edilmesi halinde değer taşır. 

 

Yönetim Kurulu; ortaklar ile ortak olmak için müracat edenlerin anasözleşmede gösterilen ortaklık şartlarını taşıyıp taşımadıklarını araştırmak zorundadır. 

 

Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısı genel kurulca belirlenir. Yönetim Kurulu, genel kurulca kararlaştırılan sayının üzerinde ortak kaydedemez. 

 

II – Tüzel kişilerin ortaklığı: 

Madde 9 ––(Değişik: 21/4/2004 – 5146/ 2 md.) 

Kamu ve özel hukuk tüzel kişileri amaçları bakımından ilgilendikleri kooperatiflerin kuruluşlarına yardımcı olabilir, önderlik edebilir ve ortak olabilirler. 

 

B) Ortaklığın sona ermesi: 

I – Ortaklıktan çıkma serbestisi - tazminat: 

Madde 10 – Her ortağın kooperatiften çıkma hakkı vardır. Çıkma keyfiyetinin kooperatifin mevcudiyetini tehlikeye düşürmesi halinde ayrılmak istiyen ortağın, muhik bir tazminat ödenmesine dahi hüküm anasözleşmeye konulabilir. 


II – Ortaklıktan çıkmanın sınırlandırılması: 

Madde 11 – Kooperatiften çıkma hakkının kullanılması, anasözleşme ile en çok 5 yıl için sınırlandırılabilir.

 

Haklı ve önemli sebeplerle bu süreden evvel çıkabileceği hususunda Anasözleşmeye hüküm konulabilir. 


Bir ortağın hiçbir suretle kooperatiften çıkamıyacağına dair bağlamalar hükümsüzdür. 


III – Bildirme süresi ve çıkma zamanı: 

Madde 12 – Çıkış, ancak bir hesap senesi sonu için ve en az 6 ay önceden haber verilerek yapılır. Anasözleşmede daha kısa bir süre belirtilip hesap senesi içinde çıkışa müsaade edilebilir. 


IV – Ortaklıktan çıkmayı kabulden kaçınma: 

Madde 13 – Yönetim kurulu, anasözleşmeye uygun olarak yapılacak isteğe rağmen, bir ortağın kooperatiften istifasını kabulden kaçınacak olursa, ortak çıkma dileğini noter aracılığı ile kooperatife bildirir. Bildiri tarihinden itibaren çıkma gerçekleşir.


Kooperatif cezaları nelerdir?


Geri Dön