25 / 04 / 2024

Kooperatif tapu harçları 2016!

Kooperatif tapu harçları 2016!

Kooperatifler, gelirleri ile konut inşa edebiliyor. İnşaat bitiminin ardından kat mülkiyetine geçilmesi için gereken belgelerin hazırlanması ve başvuruların yapılması gerekiyor. Peki, kooperatif tapu harçları 2016 ne kadar?



Kooperatif tapu harçları 2016!

Kooperatifler, gelirleri ile konut inşa edebiliyor. İnşaat bitiminin ardından kat mülkiyetine geçilmesi için gereken belgelerin hazırlanması, ticaret sicilinden alınmış yetki belgesine istinaden kooperatif temsilcilerinin kat mülkiyeti talebinde bulunması gerekiyor. 


Bu talebe istinaden her bağımsız bölüm kat mülkiyeti kütük sayfasında ayrı ayrı tescil ediliyor. Tescil işlemi yine kooperatif adına yapılıyor.


Kooperatiflerde ferdileşme genelde bu tescilden sonra noter huzurunda çekilecek kuraya göre gerçekleşiyor.  


Kooperatif temsilcilerinin kooperatif ortaklarına taşınmaz mallarının tahsisi için ticaret sicil memurluğundan alınan işleme konu yetki belgesi ile istemde bulunmaları talebin karşılanması için yeterli oluyor. Peki, kooperatif tapu harçları 2016 ne kadar?


Kooperatif tapu harçları

492 sayılı Harçlar Kanununun 57' inci maddesinde tapu ve kadastro işlemlerinden bu kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların, tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu belirtilmiş, 63 üncü maddesinin birinci fıkrasında "Bu kanunda sözü edilen "kayıtlı değer" veya "emlak vergisi değeri" deyimi; 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder." denilmiş, aynı Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin I-15 inci fıkrasında da yapı kooperatiflerinin ortaklarına dağıtacağı gayrimenkullerin ortaklar adına tescilinde kayıtlı değer üzerinden harç aranılacağı hüküm altına alınmıştır.

 

Söz konusu işleme ilişkin harç oranı 29/12/2009 tarih ve 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere binde 1,98 olarak belirlenmiştir.


Kanun gereğince yapı kooperatiflerince inşa edilen gayrimenkullerin kooperatif üyelerine devrine yönelik işlemlerde tapu harcı, emlak vergisi değeri üzerinden binde 1,98 oranında gayrimenkul iktisap eden ortaklardan aranılıyor.


Kooperatif kuruluş harcı 2016 ne kadar?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön