18 / 04 / 2024

Tapu alım satım harçları 2016!

Tapu alım satım harçları 2016!

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre tapu alım satım işlemleri için belli harçlar ödeniyor. İşte tapu alım satım harçları 2016..



Tapu alım satım harçları 2016!

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre tapu alım satım işlemleri için belli oranlarda harç ödemesinin de yapılması gerekiyor.


Tapu harcı işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


2016 yılı tapu harçları tarifesine göre satış bedeli üzerinden hesaplanacak oran binde 20 oluyor. 


Tapu alım satım harçları 2016!

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. 


Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanır ve ödenir.


Aynı zamanda tapu döner sermaye harcının da ödenmesi gerekiyor. Bu harç yalnız alıcı tarafından ödeniyor. 2016 yılı tarifesi göre tapu döner sermaye bedeli  87,25 TL.


Kadastro döner sermaye ücretleri 2016!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön