19 / 04 / 2024

Kooperatif üyeleri emlak vergisi öder mi?

Kooperatif üyeleri emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için ödeniyor. Verginin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. Peki, kooperatif üyeleri emlak vergisi öder mi? Emlak vergisini kim öder?



Kooperatif üyeleri emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için ödeniyor. Verginin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. 


Emlak vergisi mükellefiyeti, tapunun satın alındığı tarihi takip eden senede başlıyor. Buna göre 2015 yılı içerisinde gayrimenkul satın alan kimselerin vergi sorumluluğu ise 2016 yılında başlıyor.


Peki, taşınmaz mal bir kooperatiften alınmışsa ne olur? Kooperatif üyeleri emlak vergisi öder mi? Kooperatif üyeleri emlak vergisi ödemelerinden muaf mı?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi vergi mükellefiyeti, taşınmaz tapusunun alındığı tarihi takip eden senede başlıyor. Bu kural kooperatiften alınan taşınmaz mallar için de geçerli oluyor.


Kooperatiften ev alanların, tapuyu aldıkları tarihe kadar olan emlak vergisini, kooperatif ödüyor. Bir diğer ifade ile kooperatif tapusunun verildiği yıla ait emlak vergisini yine kooperatif ödemek ile mükellef oluyor.


Kooperatif üyesi, tapuyu aldığı yılın sonuna kadar ilgili belediyeye emlak vergisi bildirimi veriyor. 


İnşaat firmasından ev alanlar ise, inşaat devam ederken “kat irtifaklı arsa tapusu” almışlarsa, “inşaat bitip iskanı alınıncaya kadar” arsa vergisi ödüyor. İnşaatın iskanı alındığında, ilgili belediyeye “bina vergisi bildirimi” veriliyor ve izleyen yıldan itibaren bina vergisi ödeniyor. 



Kooperatif tapu harcında esas alınacak vergi değeri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön