19 / 04 / 2024

Kooperatife yatırım yapmak doğru mu?

Kooperatife yatırım yapmak doğru mu?

Çanakkale Kalem Gazetesi köşe yazarı Özgür Demirci, bugünkü köşesinde kooperatif yatırımını kaleme aldı.



Çanakkale Kalem Gazetesi köşe yazarı Özgür Demirci, bugünkü köşesinde kooperatif yatırımını kaleme aldı.

İşte Özgür Demirci'nin 'Kooperatife yatırım yapılır mı?' başlıklı yazısı...

Bu haftanın konusu aslına bakarsak biraz sosyal medya kaynaklı olacak. Kooperatiflere pek sıcak bakan biri olmadığımdan öyle ilgimi çeken bir mevzu değildir kooperatifler. Aslında düzgün bir yönetim ve işi bilen kişilerin elinde çok güzel sonuçlar doğurabilecek ve hatta güzel örnekleri de olan bir sistem olan kooperatifçiliğin bizim ülkemizde genellikle mağduriyetler yaratmak gibi bir problemi vardır. Haliyle gayrimenkulün bu ayağını bilen ve işin hakkını verenler de ister istemez bu durumdan etkileniyordur diye düşünüyorum. En başta benim de sahip olduğum bu tarz önyargıları ortadan kaldırmaları gerekiyor ki kesinlikle kolay bir iş değil.

Facebook’ta bu aralar sürekli Çanakkale’nin biraz uzağında bir yerde yüzlerce villanın yapılacağı bir kooperatife üye toplama çalışmaları sürüyor. Ben de ilgi duymadığımdan 3 gün önceye kadar hiç bakmamıştım ama sonunda dayanamayıp bir bakayım dedim. Önce ilgili reklamın yorumlarına baktım ki sadece tek bir vatandaş “yönetimin geçmiş tecrübelerini” sormuşken, geri kalan herkesin ama herkesin “Kaç lira?” sorusuyla kolay yoldan para kazanma telaşına düştüğünü gördüm. O tek vatandaşın sorusuna karşılık kooperatif yetkilisi websitelerinden referanslarını görebileceklerine dair bir cevap yazdığından ben de merak ettim; nedir bu referanslar acaba diye. Hani ben yanılıyorumdur, adamlar ciddi ciddi projeler bitirmişlerdir, kooperatifçilik konusunda çok güzel işlere imza atmışlardır geçmişte ve arkalarında mutlu bir kitle vardır.

Web sitesine girer girmez inanılmaz bir kar elde edileceği ile başlayan bir pazarlama faaliyeti ile birlikte elle tutulur hiçbir bilginin bulunmaması çok da şaşırttı diyemem beni. Oysa insan ne bekliyor? En azından başlangıç olarak ada parsel bilgileri ile birlikte kooperatif adına kayıtlı tapu(lar) veya tapuya kooperatif lehine düşülmüş bir satış şerhi çok güzel olurdu. O zaman derdim ki; “Tamam adamlar bu yola girmişler, arsayı almışlar ya da anlaşmasını yapmışlar”. Sonra ne bekliyor insan? Ciddi bir mimari proje; metrekareler, bahçe payları, arsa payları gibi teknik bir takım detaylar. Hadi tamam kullanacağınız markaları yazmayın bu aşamada ama en azından hayalden öte de bir takım elle tutulur bilgiler görsem sevinebilirdim. Ha es kaza bu bilgiler kendilerinde mevcuttur da paylaşmıyorlardır o zaman da sebebi ne olursa olsun bu yaklaşım şüphe oluşturmaktan başka bir işe yaramıyor. Bunun adı da pazarlama stratejisi falan değildir, olsa olsa yolda tökezlersek kendimizi bağlayıcı bilgiler ile daha da zorda bırakmayalımdır.

Velhasıl web sitesinden benim anladığım; çok para kazanacağız, ama çooook para kazanacağız, otobana çok yakın olacağız, muhteşem bir deniz manzarasına sahip olacağız ve yine yatırdığımızdan çooook para kazanacağız. Ha bir de unutmadan kurucu başkanın daha önce bitirdiği söylenen yüzlerce ama yüzlerce daireden bahsediliyordu ufak bir satır içerisinde. Haliyle ben de merak ettim ister istemez, bu denli yüzlerce daire teslimatı yaptıysa minimum 3-4 projeden bahsediliyordur ki sorarsam cevabını alırım diye düşündüm. Döndüm aynı Facebook reklamında o tek mantıklı soruyu soran vatandaşın olduğu yere; “referansları göremediğimi, mümkünse bahsedilen referansların proje isimlerini” iletmelerini rica ettim. Bu denli muazzam bir kooperatife girip, yatırdığımı 3-5 yılda minimum 2’ye katlayacaksam, bu sorunun cevabını almanın en doğal hakkım olduğunu düşündüm.

Ne cevap mı aldım? Cevap alabilmeyi geçtim, daha fazla soru sormam ve reklamı görmem engellendi. Sanırım sorulmaması gereken bir soru sordum diye düşündüm ama sonra şunu düşündüm acaba kaç kişi buraya para yatıracak? Kaç kişi doğru soruları sorup uzak duracak ve kaç kişi kısa yoldan para kazanayım derken eldekini de kaptıracak veyahut sıkıntılar içerisinde kalacak? Ve hatta şimdiye kadar kaç kişi bu yatırıma para ödeyerek dahil oldu?

Niye gayrimenkul yatırımı yaparken bir gayrimenkul profesyoneline ihtiyacınız mı var? İşte bu bile çok güzel bir örnek başlı başına. Çünkü bir gayrimenkul profesyoneli sizi bu tarz hayali güzel ancak gerçekte riski fazla durumlara karşı uyarır, hangi şartlarda ve neleri dikkate alarak yatırım yapmanız gerektiğini anlatır. O zaman ben de önümüzdeki hafta bu tarz kooperatif üyeliği düşünen okuyucularım için nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerine bir yazı yazayım. En azından kooperatife girmeye niyetlenenlere doğru kooperatifi seçmek için ufak bir fayda sağlayabilirim belki…

Bu Şehri ve Bu İşi Çok Seviyoruz…

Kooperatifler site gibi yönetilebilir mi?


Geri Dön