19 / 04 / 2024

Kooperatiflerin tapu işlemleri!

Kooperatiflerin tapu işlemleri!

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde kooperatiflerin tapu işlemleri konusunu kaleme aldı. Gayrimenkul alım ve satımı, Gayrimenkul satış vaadi, Kat karşılığı temlik, Kat irtifakı ve kat mülkiyeti...



1-Gayrimenkul alım ve satımı, 2-Gayrimenkul satış vaadi, 3- Kat karşılığı temlik, 4- Ferdi mülkiyete geçiş (tahsis), 5- Kat irtifakı ve kat mülkiyeti, 6- İpotek, 7- Diğer işlemler (şufa, iştira, vefa, ifraz, tevhit, cins değişikliği, yola terk, kat karşılığı inşaat, düzeltme gibi). 


KOOPERATİFLERİN TEMSİLİ VE YETKİ BELGELERİ 


Kooperatifler Kanunu'nun 3. maddesine göre kooperatifi temsile yetkili kimselerin ad ve soyadlarının ticaret sicilinde gösterilmesi zorunludur. Tapu Kanunu'nun 2. maddesinde ise kooperatiflerin bulunduğu yerin ticaret sicil müdürlüğünden yetki belgesi almaları ve bu yetki belgesinde anasözleşmelerine göre gayrimenkul tasarrufuna izinli olduklarının ve tapu işini yaptıracak temsilcinin yetkisinin gösterilmesi aranmıştır. 


Kooperatif temsilcisi gerçek kişi olabileceği gibi ortak olan tüzel kişiler de olabilir. Bu halde tüzel kişiyi temsile yetkili olan kişi kooperatifi de temsile yetkili sayılır (KK Md. 55). 

Temsile yetkili şahıslar kooperatif adına onun amacının gerektirdiği bütün işlemleri yapabilir. Alınacak yetki belgelerinde yazılı olmadıkça bu temsil yetkisinin sınırlandırılmış olması tapu sicili açısından hüküm ifade etmez (KK Md. 59). 

Kooperatifi temsile yetkili kılınan kimseler imzalarını ancak kooperatifin unvanı altına koymak suretiyle kooperatifi bağlarlar (KK Md. 60). Kooperatif Yönetim Kurulu, kooperatifi temsile yetkili kılınan kimselerin isimlerini, imzalarını ve bu yetkiye dayanan kararların noterlikçe tasdikli örneğini ticaret siciline tescil ettirir (KK Md. 61). 


TAŞINMAZ MAL KARŞILIĞI ORTAKLIK OLUŞUMU 


Bir kooperatifte ortaklık sıfatının kazanılması, anasözleşme ile bir taşınmaz malın mülkiyetine bağlanabilir. Böyle bir halde taşınmaz malın mülkiyeti tapu sicilinde kime aitse kooperatif üyesi odur. Mülkiyetin üçüncü bir şahsa devri halinde üyelik sıfatı da doğrudan yeni malike geçer. Ancak tapu sicilinin beyanlar sütununa bu yolda bir belirtme yapılması da gerekmektedir. 


Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi 


Geri Dön