20 / 04 / 2024

Kooperatifte tamamlanan daireler kime aittir?

Kooperatifte tamamlanan daireler kime aittir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Ortağı olduğumuz kooperatif 6 blok yapacak. Beşi tamam, birinin inşası sürüyor. Bir kısmında kiracı var ve kira alınıyor ama kiraları kooperatif alıyor. Bunlar kimin malıdır? Bu kiraları kooperatifin alması doğru mudur? sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Ortağı olduğumuz kooperatif 6 blok yapacak. Beşi tamam, birinin de inşası sürüyor. Bitenlerde kapıcı daireleri bulunuyor. Bir kısmında kiracı var ve kira alınıyor ama kiraları kooperatif alıyor. Bunlar kimin malıdır? Bu kiraları kooperatifin alması doğru mudur? ' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kooperatifte tamamlanan daireler kime aittir?

Ortağı olduğumuz kooperatif 6 blok yapacak. Beşi tamam, birinin de inşası sürüyor. Bitenlerde kapıcı daireleri bulunuyor. Bir kısmında kiracı var ve kira alınıyor ama kiraları kooperatif alıyor. Bunlar kimin malıdır? Bu kiraları kooperatifin alması doğru mudur? ● M.A.

Kooperatif inşaatlarında iki safha vardır. Birincisi arsanın alınıp inşaatın yapımına başlandığı dönem. İkincisi kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulduğu yani bağımsız bölümlerin ortaklar adına tescil edildiği dönem. İlk dönemde araziyi kooperatif hükmi şahsiyeti satın alır. Dolayısıyla tasarruf kooperatife aittir. Bu sınırsız bir tasarruf imkanı tanır mı?

Hayır. Kooperatif hükmi şahsiyetini temsil eden yönetim kurulu, ortaklardan oluşan genel kurul kararları ile bağlıdır. Altta ortaklar topluluğu vardır ama mülkiyet kooperatif hükmi şahsiyetine ait olduğu için gelirler de kooperatif hesabında görülür. İkinci dönem; ortaklar adına kat irtifak veya kat mülkiyet tapularının çıkarıldığı dönemdir. Böyle bir durumda siteye ait gelirler kat maliklerinin hesabına geçirilir. Artık kat mülkiyeti mevzuatı uygulanır. Bu safhada sitede iki yönetim olur. Birincisi kat mülkiyeti mevzuatı çerçevesinde kurulmuş yönetim, ikincisi kooperatif yönetimidir.

Bu aşamada kooperatif yönetimi siteden elini çeker, sadece kooperatifin işlerini yürütür. Site yönetimi de siteyi yönetir. Dairenin gelirleri de site yönetim kurulu hesabına geçer. Bu arada en çok tartışma konusu olan bir ara rejim vardır. O da kooperatifin mülkiyeti sürmekteyken, dairelerin ortaklara tahsisi dönemidir. Büyük çoğunlukla daireler noter marifetiyle yapılan kura çekilişi sonucu ortaklara tahsis edilir. Kullanım ve kiralama imkanı doğar ama malik kooperatiftir. Yönetim hâlâ kooperatife aittir ama tahsis edilen dairelerin tasarrufu tahsis sahibi ortağa aittir.


Geri Dön