29 / 03 / 2024

Körfez sermayesi gayrimenkul yatırımları için 1 kasım seçimlerini bekliyor!

Körfez sermayesi gayrimenkul yatırımları için 1 kasım seçimlerini bekliyor!

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, körfez yatırımcısının 1 Kasım’daki seçimleri beklediğini ve istikrar sürerse sermaye akışının süreceğini dile getirdi.



LMG Global DWC Üst Yöneticisi Gökhan İlgar, Katar’ın sadece İngiltere’ye 33 milyar dolar gayrimenkul yatırımı yaptığını belirtirken, Türkiye’nin bütün dünyadan bir yılda 5 milyar dolar yatırım çektiğini, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.



Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum'un himayesinde düzenlenen Yatırım Kongresinin Türkiye'deki tek yetkili firması LMG Global DWC Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan İlgar, Körfez sermayesinin Türkiye'de siyasi istikrara odaklandığını belirterek, "Oldukça durağan bir döneme girildi. Körfez sermayesi 1 Kasım'a kilitlendi" dedi. 


İlgar, Körfez sermayesinin Türk gayrimenkul sektörüne ilgisinin seçim sonrası dönemde azaldığını söyledi. İlgar, "Seçim sonrası aynı zamanda yaz ve ramazana denk geldiğinden oldukça durağan bir döneme girildi. Akabinde yeni seçim kararı da bunu perçinledi. Bireysel yatırımlar dahi azaldı. Körfez sermayesi 1 Kasım'a kilitlendi diyebiliriz" ifadelerini kullandı.


Büyük yatırımcı grupların daha stabil noktaları tercih ettiğini belirten İlgar, bu dönemde özellikle Amerika'nın revaçta olduğunu söyledi. Arap sermayesinin Türkiye'de yeni yatırımlar için aşağı yukarı bir yıl bekleyeceğini savunan İlgar, Türk gayrimenkul sektörünün dünyadaki pastadan minik dilimler alabildiğini dile getirdi. İlgar şunları kaydetti: 


"Dünya gayrimenkul pazarında bir yılda oluşan pastadan Türkiye binde 4 alıyor. Bir trilyon doların 4-5 milyar doları Türkiye'ye geliyor. Bu açıdan baktığımızda kabul edilebilir bir noktada değiliz. Kuzey ülke vatandaşları güneyden güney ülke vatandaşları kuzey bölgelerimize yatırım yapmak istediği halde satışlarımız neredeyse sıfır noktasında. Tabii mütekabiliyet de yeni çıktı, kötümser olmadan çok çalışmamız lazım özellikle tanıtım noktasında."


KATAR’DAN İNGİLTERE’YE 33 MİLYAR DOLARLIK GAYRİMENKUL YATIRIMI


Türk gayrimenkulcülerin kendini iyi ifade edemediğini anlatan İlgar, Avrupalı ülkelerin gayrimenkul yatırımı çekme konusunda çok daha profesyonel çalıştığını kaydetti.


Avrupa ve Türkiye gayrimenkul sektörü paydaşlarının Körfez'deki aktivitesini mukayese eden İlgar, "Özellikle İngiltere, İspanya, Fransa gibi ülkeler ile kesinlikle aynı ligde değiliz. 2014 yılında sadece Katar sadece İngiltere'ye 33 milyar dolar gayrimenkul yatırımı yaptı. Biz bir yılda 5 milyar dolar henüz alamıyoruz bütün dünyadan, düşünün. Geliştiricileri bizimle iş birliği yapmaya davet ediyorum" diye konuştu. Araplar'ın Türkiye'de arsadan çok konut ve ticari mülkleri tercih ettiğini aktaran İlgar, "Ucuz konut ve getirisi yüksek ticari gayrimenkul Arapların ilk tercihi... Arsa daha sonra geliyor" dedi.


YATIRIMCI İSTİKRAR İSTİYOR


Gayrimenkulün kısa ve orta vadede Türkiye'nin lokomotif sektörü olmayı sürdürebilmesi için 1 Kasım seçimlerinin çok önemli bir viraj olduğuna dikkati çeken İlgar, "Birçok firma bu süreçte piyasada zor günler yaşayabilir. Kredi ile iş yapan ki bir çoğu krediler ile dönüyor, zor durumda kalabilir. 1 Kasım'da istikrar devam ederse o ılımlı hava ile bir süre daha gideriz yabancı da gelmeye devam eder" ifadelerini kullandı.


 MÜTEAHHİTLERİMİZ  DAHA PROFESYONEL ÇALIŞMALI


Türk müteahhitlerine profesyonel pazarlama tavsiyesinde bulunan LMG Global DWC Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan İlgar, “Körfez gerçekten büyük bir pazar. Özellikle Suud ve Katar. Ciddi iş yapan ve yapmak isteyen geliştiriciler ile iş birliği yapmayı ve yatırımcı portföyümüzü onlara açmayı hedefliyoruz. Türk gayrimenkul sektörünün geleceği için buradaki, yani Körfez’deki sermayeyi Türkiye’ye çekmeliyiz. Bunu profesyonel iş esaslarına uygun çalışırsak başarabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.


Yeni Akit


Geri Dön