26 / 04 / 2024

Korkunç iddia! Elektrik krizi kapıda!

Korkunç iddia! Elektrik krizi kapıda!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, sanayi ve konutta elektrik sıkıntısının yaşanacağını, krizin kapıda olduğunu iddia etti.



Yap-İşlet, Yap-İşlet-Devret, İşletme Hakkı Devri, Varlık Satışı gibi özelleştirme modelleri ile özel şirketlerin hakim olduğu enerji sektörü büyük bir krizle karşı karşıya durumda.

AKP’nin ucuz ve kaliteli olacağı vaadiyle özelleştirilen ve yurttaşların sınırlı kazançlarının aktarıldığı enerji sektörü son 10 yıl içinde büyük bir çıkmaza girerken, sektör kaynakları iktidarın vadettiği ödemeleri alamadıklarını savundu.

"DESTEKLEME ÖDEMELERİ YAPILAMAZ DURUMA GELMİŞTİR"

Konuya ilişkin Gerçek Gündem'den Ökkeş Taşkın'a konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, şu ifadeleri kullandı:

"Kapasite destekleme mekanizmasında yaşanan sıkıntıyla birlikte AKP iktidarının ucuz, kaliteli olacağı vaadiyle yaptığı yanlış özelleştirme, enerji sektörünü büyük bir çıkmaza soktu. 2022 yılının başından bu yana borç yükü artan özel dağıtım şirketleri iletim bedeli ödemelerini Türkiye Elektrik İletim A.Ş'ye (TEİAŞ) yapamadı. TEİAŞ da kapasite destek mekanizması kapsamındaki ödemeleri finansal sıkışıklık yaptığı gerekçesiyle özel üretim şirketlerine yapmadı. Milyarlarca lirayı bulan ödemelerin yapılmaması sektörde büyük bir açmaza neden oldu. Arz güvenliği sağlanması amacıyla yapılan kapasite mekanizması destekleme ödemeleri yapılamaz duruma gelmiştir."

Korkunç iddia! Elektrik krizi kapıda!

"SANTRAL SAHİPLERİNİ MAĞDUR EDİYOR"

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ödemelerinde büyük bir kriz yaşandığını belirten Akın, "Son günlerde bizim de sektörden aldığımız bilgiler büyük bir krizin açık ve net yaşandığını gösteriyor. Üretim tedarik şirketleri, üreticilere bildirim yaparak aylık YEKDEM ödemelerinin yapılmayacağını ve ödemelerin finansal gelişme yaşanması halinde ödeneceği bilgisi veriliyor. Normalde bu ödemelerin günü gününe yapılması gerekir. Ancak bu ödemelerin yapılmaması santral sahiplerini mağdur ediyor" ifadelerini kullandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön