20 / 04 / 2024

Korkuteli-Antalya karayolu surların altından inşa edilecek alt geçitle bağlanacak!

Korkuteli-Antalya karayolu surların altından inşa edilecek alt geçitle bağlanacak!

Büyük İskender'in geçemediği, Korkuteli-Antalya karayolu nedeniyle 1950'lerde yıkılan surlar yeniden inşa edilip, birleştirilecek. Karayolu ise surların altından inşa edilecek alt geçitle bağlanacak.



Antalya kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta, bin 665 metre yükseklikteki Güllük Dağı'nın tepesinde kurulu olan ver Büyük İskender'in fethedemediği kent olarak bilinen Termessos Antik Kenti'nde, birinci etabı tamamlanan kale surlarının proje ve restorasyon çalışmaları sürüyor.

2 bin yıl 300 yıllık tarihi yol

Yeni Şafak Gazetesi’nde yer alan habere göre; Vali Münir Karaloğlu'nun talimatıyla, Antalya Valiliği Yatırım İzleme Başkanlığı (YİKOB) Kültür Varlıkları Müdürlüğü tarafından, Antalya Müze Müdürlüğü, Antalya Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu gibi kurumların iş birliğiyle süren kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında 2 bin 300 yıllık tarihi surların birleştirilmesi için çalışmalar başlatıldı.

3 bine yakın taş kullanıldı

Antik kentin kuzey batısındaki surların 3 boyutlu haritası çıkartılarak, bölgedeki 3 bine yakın taş tek tek numaralandırılıp 3 boyutlu tarandıktan sonra aslına uygun örülen surların ilk etabı bitti. İkinci etapta ise 1950'li yıllarda karayolu sebebiyle yıkılan kısmı yeniden inşa edilecek.

Surlar 1950'lerde yıkılmış

2 bin 300 yıllık tarihe sahip olduğu ön görülen tarihi yolun da yer aldığı ikinci etap surların bugün hala duble yol olarak kullanılan Korkuteli-Antalya karayolu sebebiyle 1950'lerde yıkıldığı tespit edildi. Yolun her iki tarafında kalıntıları bulunan surların yeniden inşası ve orijinal hale getirilmesiyle ilgili proje hazırlandı. Projeye göre, surların olduğu yol kısmı iptal edilecek ve karayolu surların altından inşa edilecek alt geçitle bağlanacak.

Karayolunun böldüğü iki bölge birleşecek

Yaklaşık 4-5 milyon TL'lik maliyet öngörülen proje ve restorasyon çalışmalarına ilişkin ihalenin 2020 yılının içinde yapılması hedefleniyor. İhalenin ardından surlar, 2 bin 300 yıl öncesinde olduğu gibi yeniden birleştirilecek. Birleşen surlar, geçmişte olduğu gibi ormanlık ve doğal alan da olan bölgede yabani hayvan türlerinin iki alan arasındaki doğal yolu yeniden kullanılabilecek.


Geri Dön