26 / 04 / 2024

Koronavirüs konut kredisi başvurularını yüzde 30 düşürdü!

Koronavirüs konut kredisi başvurularını yüzde 30 düşürdü!

500 bin liranın altındaki konutlar için kredilendirilebilir miktar yüzde 80’den yüzde 90’a yükseltilerek asgari peşinat yüzde 10’a düşürülmüştü. Ancak buna rağmen geçtiğimiz hafta konut kredisi başvuru oranları yüzde 30 düşüş gösterdi.



Tüm dünyayı etkisi altına alan kronavirüs nedeniyle ekonomide yaşanabilecek sıkıntıları azaltmak için finans sektörü yeni önlemler alınıyor. Topyekün mücadelede bankalar da kredi borçlarında erteleme, ödemesiz dönem, yapılandırma ve ek kredi limitleri de dahil olmak üzere birçok destek paketini açıkladı. Bu dönemde Google üzerinden “kredi erteleme” aramaları 100 kat artarak vatandaşların eğilimini ortaya çıkardı. Online kredi karşılaştırma platformu Hesapkurdu koronavirüsün kredi piyasalarına ilk etkilerini inceledi. Analize göre, Mart ayının ilk haftasına (2-8 Mart) göre, geçen hafta (23-29 Mart) online kredi başvurularında dikkat çekici değişimler meydana geldi. İhtiyaç kredilerinde yüzde 50, taşıt kredisi başvurularında yüzde 15 artarken konut kredilerinde ise başvurular yüzde 30 düşüş kaydetti.

Kredi borç erteleme kararı ihtiyaç kredisine talebi artırdı

Borç erteleme kararlarının ardından endişelerin aratarak sürdüğü piyasalarda vatandaşlar olası senaryolara karşı ihtiyaç kredileri çekmeye başladı. Mart'ın ilk haftasında online ihtiyaç kredisi başvuruları yüzde 50 yükseldi. İhtiyaç kredilerinde bu hafta itibarıyla faiz oranları yüzde 0,99 ile yüzde 1,79 arasında dalgalanırken, ortalama faiz oranı ise yüzde 1,39 seviyesinde seyretti.

Konut alımı için açıklanan destek piyasayı hareketlendirmedi

Salgın tedbiri kapsamında ilk destek paketinde 500 bin liranın altındaki konutlar için kredilendirilebilir miktar yüzde 80’den yüzde 90’a yükseltilerek asgari peşinat yüzde 10’a düşürülmüştü. Bu kararın özellikle konut kredisi tarafında bir hareketliliğe yol açmadığı görülüyor. Hesapkurdu'nun analizine göre geçtiğimiz hafta konut kredisi başvuru oranları yüzde 30 düştü.

2020 Nisan'ın ilk haftasında konut kredilerinde son durum!

Konut kredisi alacaklar dikkat! Peşinat oranı yüzde 10'a düştü!


Geri Dön