26 / 04 / 2024

Rusya-Ukrayna savaşı domates, salatalık ve biber fiyatlarını yüzde 30 düşürdü!

Rusya-Ukrayna savaşı domates, salatalık ve biber fiyatlarını yüzde 30 düşürdü!

Son zamanlarda gündemden düşmeyen Rusya-Ukrayna savaşı domates, salatalık ve biber fiyatlarını yüzde 30 düşürdü...



Son zamanlarda gündemfen düşmeyen Rusya-Ukrayna savaşından Türkiye’nin bölgeye yaptığı meyve-sebze ihracatı da nasibini aldı. Söz konusu bu durum iç piyasada özellikle domates, biber ve salatalık fiyatlarını yüzde 30 düşürdü.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Ukrayna ve Rusya’nın meyve ve sebze üreticisi için önemli pazarlar arasında yer aldığını kaydederek, savaşın bu bölgeye yapılan ihracatı da derinden etkilediğini kaydetti.

Yaşanan gelişmelere göre, savaş sebebiyle özellikle örtü altı ürün fiyatlarının düştüğünü kaydeden Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, “Fiyatlarda aşağı yukarı yüzde 20-30 düşüş var. Örtü altı ürünlerde, domates, salatalık ve biber fiyatında düşme var. Normalde bu aylar örtü altı ürünlerin fiyatının yüksek olduğu dönemdir. ” şeklinde konuştu.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel  aptığı açıklamada narenciye sezonunun sonuna gelinmesi sebebiyle bu alandaki riskle ilgili de önemli açıklamalar yaptı. Tavşan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bu ülkelere bu sezonda domates ve biber çeşitleri ağırlıklı gidiyor. Halde domates ve biberlerin kilogram fiyatı 10 liraya düştü. Bu ürünlerin üretim bölgesindeki fiyatları daha da düşük.” 

Rusya-Ukrayna savaşı domates, salatalık ve biber fiyatlarını yüzde 30 düşürdü!

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel geçen hafta hava sıcaklıklarının artmasıyla söz konusu fiyatların düşüş trendine girdiğini belirterek, “Sıcak havalar üretimi artırmıştı. Savaş dalgası üzerine gelince yüzde 20-30’luk yeni bir düşüş oldu. Bu hafta havalar yeniden soğudu, üretici ürününü toplamadan bekletebilir bir süre. Böylece arzı kısmış olur.” dedi.

Fiyatlar daha da düşecek mi?

Yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya saldıran Rusya’nın bazı ürünlerdeki engellemeleri sebebiyle bu ülkeye çoğu ürünün Ukrayna ve Belarus üzerinden gittiğini dile getiren Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, “Savaş durumunun meyve ve sebze üreticisine ciddi etkisi olur. Şimdi iki pazar birden durunca bu da fiyatlara ciddi tesir eder. Havaların ısınması halinde de örtü altı ürünlerde bir anda ürün bolluğu yaşanır. İki etken bir araya gelince fiyatlar ciddi anlamda düşer. Bu da üretici için hiç iyi olmaz. Üretici zarar etmemeli, üreticiyi hayatta tutmalıyız. Örtü altı üretimin zaten maliyeti yüksek. Bu durumda önlem alınması gerekebilir. Üretici mart-nisan aylarında para kazanmalı ki mayıstan itibaren fiyatlar zaten düşüyor. Tüketicinin alım gücü yanında, üreticiyi de düşünmeliyiz.” dedi.

Yaptığı açıklamada Ukrayna-Rusya pazarına gidemeyecek ürünler için bir strateji belirlenmesi gerektiğine de değinen Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel, “Uçak krizinde de benzerini yaşadık. Bu ürünler için alternatif pazarlar yaratmalıyız. Tek bir pazara bağlı kalmamamız lazım. Şu an yolda olan tırlar var, onlar da dönüşe geçecek. Haftaya fiyatlardaki düşüş daha da belirgin olur. Bu ürünler elde tutulabilecek ürünler değil, bir an önce satılması lazım.” şeklinde konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşı domates, salatalık ve biber fiyatlarını yüzde 30 düşürdü!

Tarla ürünleri fiyatları nasıl etkileyecek?

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna’ya yaş meyve ve sebze götürebilmek amacıyla yola çıkan tırların büyük bir kısmının geri döndüğünü kaydederek, şu açıklamayı yaptı: “Şu an bölgede sıkıntı var. Bazı tırlar henüz bölgede bekliyor. Birçok tır geri döndü.” 

Son zamanlarda gündemden düşmeyen Rusya ve Ukrayna’ya domates, patlıcan ve sivri biber gibi pek çok ürün ihraç edildiğini dile getiren Hüseyin Demirta şunları dile getirdi:  “Domates, patlıcan, sivri biber ve hıyar gibi ürünlerin iç pazarda satışa sunulmasıyla bu ürünlerin fiyatlarında yaklaşık yüzde 25 düşüş oldu. Sağlık açısından bu ürünlerin tüketilmesinde bir sorun bulunmuyor.” 

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, son zamanlarda girdi maliyetlerinin artması nedeniyle sebze ve meyve fiyatların aşırı yükseldiğini belirterek, 2022 yılının mayıs ve haziran aylarında tarlalardan ürün alındığında gündemden düşmeyen sebze ve meyve fiyatlarının daha da aşağı ineceğini belirtti.

Sevkiyat azaldı mı?

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu sebze meyve fiyatları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Kalyoncu yaptığı açıklamada Rusya ve Ukrayna’ya yaş meyve sebze ihracatı için deniz ve kara yolu sevkiyatının hemen hemen kapandığını dile getirerek, “Rusya Ukrayna savaşı başladıktan sonra sevkiyatlar yüzde 80 azaldı. Ukrayna’ya hiç sevkiyat yapılamıyor. Rusya için ise Polonya ve Gürcistan güzergahları var ama sevkiyatçılar bunları pek tercih etmek istemiyor.” şeklinde konuştu.

 

Rus enerji şirketi Gazprom: Avrupa'da depolarda gaz tükeniyor! 

Rusya Ukrayna savaşı Türkiye'nin enerji faturasını yükseltecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön