25 / 04 / 2024

Koronavirüs sonrası konut satışları artacak mı?

Koronavirüs sonrası konut satışları artacak mı?

Gayrimenkul ve inşaat sektörü de koronavirüs salgınından etkilenen sektörlerden oldu. Peki koronavirüs, gayrimenkul ve inşaat sektörünü nasıl etkileyecek? Konut satışları ve konut fiyatları artacak mı? Gülin Coşkun, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu...



Tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörler arasında inşaat ve gayrimenkul sektörü de bulunuyor.

Pamukkale Haber'de yer alan habere göre; tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüsten gayrimenkul ve inşaat sektörü de etkilendi. Denizli’nin önde gelen Gayrimenkul Pazarlama ve Danışmanlık markası olan Ateş Gayrimenkul Dan. Paz. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Üyesi ve geçmiş dönem CHP Merkezefendi Kadın Kolları Başkanı Gülin Coşkun, koronavirüs salgınının sektör üzerindeki etkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Günlük hayatta yaşanan önemli kısıtların her sektörde olduğu gibi inşaat ve gayrimenkul sektörü üzerinde de sınırlayıcı etkilerinin olduğunu belirten Coşkun, önlem için ertelenen ve salgın sürecinde ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar sebebiyle hem gayrimenkul alım hem de mali kaynak oluşturmak için satış taleplerinde artış öngörüldüğünü ifade etti. 

PİYASANIN DİNAMİK VE BEKLENTİLERİ PANDEMİ ANALİZLERİ İLE DEĞERLENDİRİLMELİ

Salgının toplumsal hayat, tüketici tercihleri ve diğer ekonomik değişkenler üzerinde yaratacağı etkilerin önümüzdeki dönemde de ekonomik hayatta belirleyici rol oynayacağını, inşaat ve gayrimenkul sektörünün dünyadaki bu değişimlere bağlı olarak kendisine yol çizmek durumunda olduğunu ve bu sebeple inşaat sektörü değişkenlerinin çok dikkatli bir biçimde ve belli bir vadede analiz edilmesi gerektiğine dikkat çeken Coşkun ayrıca “Piyasanın dinamikleri ve beklentileri pandeminin yarattığı değişimlerin analizleri içinde düşünülmesi gerekmektedir.” diye konuştu. 

SALGIN SONRASI SATIŞLARDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Coşkun, "Covid - 19 salgını gayrimenkul sektörünü durağanlaştırsa da salgın sonrası ciddi bir talep artışı bekliyoruz. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz sakin günleri bu artışı karşılayacak hazırlıkları yaparak geçiriyoruz. Salgın süreci tüketicilerde yeni alışkanlıklar oluşturdu. Bunları iyi gözlemlemek ve doğru analiz etmek ve talepleri bu alışkanlıklara göre adapte etmek önemli" değerlendirmelerinde bulundu. 

GAYRİMENKULUN DİJİTALLEŞMESİ HIZLANACAK

Koronavirüs küresel salgını sonrası gayrimenkulün de dijitalleşmesinin hız kazanacağına vurgu yapan Coşkun, bu dönemle birlikte sektörde yapay zeka, blockchain ve big data gibi konuların da önemli yer tutacağını ve sektörde yalnızca dijital dönüşümü gerçekleştirenlerin ayakta kalabileceğine dikkat çekti. 

TÜRKİYE DE SÜRECE HIZLA ADAPTE OLUYOR

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) verilerine göre vatandaşların evden çıkmadan gayrimenkul işlemlerini tamamlayabilecekleri Web Tapu hizmeti üzerinden 18 Mart’tan bu yana 113 bin işlem yapıldığı belirtildi. Aynı süre zarfında ise online üzerinden 30 bin konut satıldı. Coşkun, kamusal kurumların sürece adapte olmalarının sektör açısından önemli olduğunu ve sürecin bu yönde olumlu gelişmesinin sevindirici bir gelişme olduğuna vurgu yaptı. 

EĞİLİM BÜYÜME YÖNÜNDE OLACAK

Türk inşaat ve konut sektörünün büyüyen Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olmayı sürdüreceğini belirten Coşkun, ayrıca "Demografik ve ekonomik gelişmeler göz önüne alınıp dünya ile kıyaslandığında sektörün daha çok potansiyel içerdiği görülecektir. Dolayısı ile gerek ülkemiz ile ilgili gerekse sektörle ilgili istikrar ve dinamik yapı devam ettikçe orta vadede eğilim büyüme yönünde olacaktır" diye konuştu. 

Konutta trend değişti! Yaşam alanları yenileniyor!

Apartmanlar ve rezidanslar yerini bahçeli evlere bıraktı!


Geri Dön