24 / 04 / 2024

Köstence Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açıldı!

Köstence Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açıldı!

Romanyanın Köstence şehrindeki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından açıldı. Bakan Günay, "Merkez sadece dil eğitim merkezi olmayacak. Geleneksel sanatlarımızı da yaşatacak" dedi



Merkezin açılışında konuşan Günay, Türk kültürünün hem tarihi hem de bugünüyle dünyada çok geniş bir ilgiye hak kazandığını söyledi. Günay, bu çerçevede Yunus Emre Enstitüsünün 2009dan itibaren dünyada yeni kültür merkezleri açtığını anımsattı.

Köstencedeki merkezin, Yunus Emre Kültür Merkezlerinin 17ncisi olduğunu bildiren Günay, 2012 sonuna kadar Paris, Berlin, Delhi ve Moskova gibi büyük merkezler dahil, söz konusu kültür merkezlerinin sayısının 25e ulaştırılacağını tahmin ettiğini söyledi. Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yunus Emre Kültür Merkezleri, sadece dil eğitim merkezi olmayacak. Bunun yanı sıra geleneksel sanatlarımızı ve Türkiyenin çağdaş gelişmelerini anlatacak, gerçek bir kültür ve sanat merkezi olacak. Bu merkezler müzik dinletilerine, fotoğraf sergilerine ev sahipliği yapacak. Türkiyeden çok sayıda geleneksel ve çağdaş klasik sanatı temsil eden sanatçı buraya gelecek, yazarlar gelecek... Türkiyenin biliyorsunuz Nobel kazanmış yazarı var... Türk sineması dünyada çok büyük başarılara imza atıyor. Film yapımcısı ve sanatçılarımız
 gelecek.

Öte yandan Türk dizileri çok izlenen yapımlar haline geldi. Asyanın ortalarından Avrupa ortalarına kadar (bazı ülkelerin) bakan arkadaşlarımdan Sizlerin dizi saatine göre programımızı planlıyoruz diyenleri duydum. Buna çok şaşırıyorum ve seviniyorum. Sanatçıları da zaman zaman Yunus Emre Kültür Merkezinde görebileceğiz.

Özetle Yunus Emre Kültür Merkezleri hem Türkiyenin tarihini hem de bugünkü gelişmelerini ve geleceğe bakacak çağdaş yüzünü görebileceğimiz merkezler haline gelecek."

Köstence Valisinin farklı kültür topluluklarıyla diyaloğunu takdir ettiğini belirten Günay, sözlerini, "Bu vesileyle belirtmek isterim: Türkiye
 dünya turizminde 7nci sıraya geldi. Romanyadan da her yıl 300 binden fazla misafirimiz oluyor. Bu kültür merkezi aynı zamanda bir turizm tanıtma ofisi olarak da tanıtma yapacaktır" diye tamamladı.

ENSTİTÜ BAŞKANI BİLKAN'IN KONUŞMASI 

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan da yaptığı konuşmada, Köstence ve Bükreş Kültür Merkezleriyle, yaklaşık 2 yılda Balkanlarda 9, toplamda 18 merkezin açılmış olacağını söyledi.

Beyrut ve Tahrandaki merkezleri de kısa zamanda faaliyete geçirmeyi planladıklarını ifade eden Bilkan, "Kültür merkezlerimize mutlaka Berlin, Paris, Moskova gibi dünya başkentlerini de dahil etmemiz gerekiyor. Önümüzdeki yıl Delhi, Pekin, New York, Budapeşte, Roma, Belgrad ve Viyana gibi başkentlerde de birer merkez açılması için şimdiden çalışmalara başladık" dedi.

Açılışta konuşan Köstence Valisi Claudiu-Lorga Palaz da bölgesinde, Türkiyedeki kültür ve sanata ilgi duyan çok sayıda soydaş olduğunu ifade ederek, bu kişilerin merkeze ilgi göstereceğini söyledi. Palaz, Köstencede ve Türkiyede çok dostu olduğunu belirterek, kendisinin de merkezi sık sık ziyaret edeceğini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, merkezin açılışı öncesinde, Hünkar Camiini de ziyaret etti. Günay, caminin hemen bitişiğine yapılan binaya işaret ederek, bu inşaatı henüz tamamlanmamış binanın yıkılması konusunda yetkili makamlara yapılan başvurularla ilgili bilgi aldı. Günay, binanın yıkımı konusunda epey yol alındığının bildirilmesi üzerine, olayın sonuna kadar titizlikle takip
edilmesi gerektiğini belirtti.

AA


Geri Dön