24 / 04 / 2024

Kovid-19 salgını AVM'leri ve ofisleri nasıl etkiledi?

Kovid-19 salgını AVM'leri ve ofisleri nasıl etkiledi?

JLL Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2021 Yarıyıl Raporu yayınlandı. Peki rapora göre pandemi sürecinde AVM ve ofis sektöründe neler yaşandı? İşte detaylar...



Hız kazandırılan aşılama programı ve son normalleşme adımların sonrasında Haziran itibarıyla hızlı bir toparlanmaya girerek bazı alanlarda salgın öncesi performansını bulan perakende sektörü, 2021'in ikinci yarısında borç ve tedarik sıkıntısıyla karşılaşacak.

Sözcü Gazetesi'nden Sayime Başçı'nın haberine göre; Ocak-Haziran döneminde ziyaretçi sayısında yaklaşık yüzde 40'lık kayıp meydana gelen sektörde cirolar ise 2019 yılına göre yüzde 10 gerileme ve yüzde 15'lik yükseliş ekseninde devam ederken, gelecek aylarda toparlanmanın süreceği öngörülüyor.

Kovid-19 salgını AVM leri ve ofisleri nasıl etkiledi?

JLL Türkiye tarafından hazırlanan Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2021 Yarıyıl Raporu'nda bu süreçte döviz ile borçlanan AVM yatırımcılarının dalgalı döviz kurları ve kira indirim uygulamaları sebebiyle gelir ve giderleri arasındaki farkın açıldığı vurgulanırken, senenin ikinci yarısında yatırımcıların ertelediği borçlarını tekrar yapılandırma sürecine gireceğine dikkat çekildi. Diğer taraftan raporda, bu süreçte perakendecilerin yükselen ürün maliyetleri ve hızlı likidite ihtiyacı sebebiyle gelecek süreçlerde yeterli ürün tedarikine ulaşmakta sorunlar yaşayabileceği belirtildi. 

Kovid-19 salgını AVM leri ve ofisleri nasıl etkiledi?

Şirketler, ofislerini yüzde 40 küçülttü

Raporda, Kovid-19 salgını sonrası hibrit ve uzaktan çalışma sistemlerinin etkilediği ofis pazarıyle ilgili de bilgiler verilerek, “2020 yılında Covid-19 salgını etkisiyle yaygınlaşan hibrit ve uzaktan çalışma modeli, ofis pazarında 2021 yılının ilk yarısında da etkili olmaya devam etti. Ofise geri dönüşte bir yön bulmaya çalışan kurumsal şirketlerin kullandıkları ofis alanlarını yüzde 40 oranında küçülttüğü gözlemlenmiştir. Ofis piyasasında 2021 yılının son çeyreğinde kaydadeğer bir hareketlenme yaşanması beklenmektedir” ifadeleri kullanıldı.

AVM Perakende Ciro Endeksi Temmuz ayında yüzde 80,5 arttı!

AVM'lerde gider tartışması!

Ofis sektörü hareketlendi!


Geri Dön