26 / 04 / 2024

Köy yerleşme planları!

Köy yerleşme planları!

Köy yerleşme planları, köy hizmetleri il müdürlüğü veya bağlı bulunduğu bölge müdürlüğünde gerekli teknik elemanları tarafından yapılıyor. İşte köy yerleşme planları ile ilgili diğer yasal hükümler...



Köy yerleşme planları!

Köy yerleşme planları için köy yerleşme alanı tespit çalışmaları, valinin görevlendirdiği komisyon tarafından yapılıyor. Köy yerleşme alanı tespit komisyonu; vali yardımcısının başkanlığında; milli emlak müdürlüğü, bayındırlık ve iskan müdürlüğü, Tarım Orman ve Köy işleri il müdürlüğü, köy hizmetleri il müdürlüğü ve ilgili kadastro müdürlüğünden birer teknik eleman ile köy temsilcisinden oluşuyor. 


Köy yerleşme planları için görevlendirme vali oluru ile yapılıyor. Gerektiğinde bu komisyona ilgili diğer kuruluşlardan da uzman eleman iştirak ettiriliyor. Köy yerleşme planları nasıl yapılır? Sorusunun yanıtı, Köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliği kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Köy yerleşme planının yapılması

Köy hizmetleri il müdürlüğü , hazırlanan harita veya ölçekli kroki üzerinde Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünce tespit edilecek teknik esaslara göre; konut, komisyon tarafından tespit edilen sosyal tesisler ve köyün diğer ihtiyaçları için gerekli parselleri ve yolları ölçek dahilinde işleyerek, köy yerleşme planını hazırlar. Köy yerleşme planını zemine aplike ederek parsel köşe noktalarını işaretler.


Köy yerleşme planlarını yapmak üzere, köy hizmetleri il müdürlüğü veya bağlı bulunduğu bölge müdürlüğünde gerekli teknik elemanların bulunmaması halinde, bu çalışmalar Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılır veya yaptırılır.


Köy yerleşme planının onaylanması ve tapuya tescil

Hazırlanan köy yerleşme planı köy hizmetleri il müdürlüğü tarafından valinin onayına sunulur.


Onay işlemini müteakip, söz konusu plan köy muhtarlığına tebliğ edilir. İtiraz edilmezse valilinin onayı ile kesinleşir. Köy muhtarı, köy ihtiyar meclisinin kararına dayanarak en geç 30 gün içinde valiliğe itiraz edebilir. İtiraz valilikçe 15 gün içinde karara bağlanır. Bu karar kesindir.


Kesinleşen köy yerleşme planı, valilikçe ilgili kadastro müdürlüğüne gönderilir. Kadastro müdürlüğünce büro ve arazi kontrolları yapıldıktan sonra ilgili tapu sicil müdürlüğü tarafından parsellerin köy tüzel kişiliği adına tescil işlemleri yapılır.



Köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliği!

Köy yerleşme alanının tespiti!



Geri Dön