29 / 03 / 2024

Köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliği yürürlükte mi?

Köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliği yürürlükte mi?

Köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliği, 20 Ağustos 1987 tarihinde 19550 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Peki, köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliği yürürlükte mi?



Köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliği yürürlükte mi?

Köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliği, 20 Ağustos 1987 tarihinde 19550 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.


Yönetmelik, 18 Mart 1924 tarih ve 442 sayılı Köy Kanununa eklenen 20/5/1987 tarih ve 3367 sayılı kanunun Ek 17 nci maddesine göre hazırlandı.


Bu yönetmelik, 18/3/1924 tarih ve 442 sayılı Köy Kanununa 7 Ek Madde Eklenmesi Hakkında 20/5/1987 tarih ve 3367 sayılı Kanunun uygulanması ile ilgili hususları düzenliyor.


6831 sayılı Orman, 2634 sayılı Turizm Teşvik, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma, 1051 sayılı Kanunla değişik 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair ve 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunları ek ve tadilleri kapsamına giren sahaların dışında; köylerde köy yerleşme alanlarının tespit edilmesi, köy yerleşme planlarının yapılması, köy yerleşme alanı tespit komisyonunun teşkili ile karar verme ve çalışma esasları, ihtiyaç sahiplerinde aranacak nitelikler, arsaların rayiç bedel tayini, satış ve tesciller, devir yasakları ve amaca uygun kullanılma esasları, bu yönetmelik hükümlerine göre yapılır.


Peki, köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliği yürürlükte mi?

Köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliği, hala yürürlükte olup, henüz bu yönetmeliği yürürlükten kaldıran herhangi bir karar alınmamıştır.


Yönetmelik esasları:

Köy yerleşme alanı tespit komisyonu; vali yardımcısının başkanlığında; milli emlak müdürlüğü, bayındırlık ve iskan müdürlüğü, Tarım Orman ve Köyişleri il müdürlüğü, köy hizmetleri il müdürlüğü ve ilgili kadastro müdürlüğünden birer teknik eleman ile köy temsilcisinden oluşur. 


Görevlendirme vali oluru ile yapılır. Gerektiğinde bu komisyona ilgili diğer kuruluşlardan da uzman eleman iştirak ettirilir. Komisyon üye tam sayısının 2/3 çoğunluğu ile toplanır ve salt çoğunlukla karar alır. 


Oyları eşit olması halinde, Başkanın oy kullandığı taraf çoğunluğu sağlamış olur. Komisyon sekreter ya ve büro hizmetleri köy hizmetleri il müdürlüğü tarafından yerine getirilir.


Yönetmelikte değinilen hususlar:

Köy Yerleşme Alanının Tesbiti

Köy Yerleşme Alanına Ait Harita veya Ölçekli Krokinin Yapılması

Köy Yerleşme Planının Yapılması

Köy Yerleşme Planının Onaylanması ve Tapuya Tescil

Arsa Bedellerini Tespiti

Arsaların İlanı

İhtiyaç Sahipliği Şartları

Arsaların Satışı

Temlik, Tescil ve Takyit

Arsaların Geri Alınması



Köyde tarlaya ev yapmak mümkün mü?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön