20 / 04 / 2024

Elektrik Piyasasında Perakende Satış Sözleşmesi tebliği yürürlükte mi?

Elektrik Piyasasında Perakende Satış Sözleşmesi tebliği yürürlükte mi?

Elektrik piyasasında düzenlemeye tabi tarifeler yoluyla elektrik enerjisi ve/veya kapasite satışı sözleşmeleri hakkında usul ve esasları kapsayan Elektrik Piyasasında Perakende Satış Sözleşmesi tebliği yürürlükte mi?



Elektrik Piyasasında Perakende Satış Sözleşmesi tebliği yürürlükte mi?

Elektrik Piyasasında Perakende Satış Sözleşmesi tebliği; elektrik piyasasında düzenlemeye tabi tarifeler yoluyla elektrik enerjisi ve/veya kapasite satışı yapılabilmesi için perakende satış sözleşmelerinin imzalanabilmesi amacıyla, görevli perakende satış şirketlerince perakende satış sözleşmelerinin düzenlenmesinde ve uygulanmasında uyulması gereken usul ve esasları kapsar.


Perakende Satış Sözleşmesi Başvuru

MADDE 4- (1) Gerçek veya tüzel kişiler, düzenlemeye tabi tarifeler yoluyla elektrik enerjisi ve/veya kapasite alımı amacıyla ilgili perakende satış lisansı sahibi tüzel kişiye başvuruda bulunur. Başvuru sırasında ilgili perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi tarafından belirlenen ve internet aracılığıyla da duyurulan bilgi ve belgeler sunulur. Perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi, usulüne uygun olarak yapılan başvuruları, başvuru tarihini izleyen en geç üç iş günü içerisinde sonuçlandırır. Perakende satış sözleşmesi iki nüsha olarak hazırlanır ve imzalanır.

1(2) Perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi, mevcut tedarikçisini değiştirmek suretiyle elektrik enerjisi ve/veya kapasite almak isteyen bir gerçek veya tüzel kişiden, bir önceki tedarikçisine olan yükümlülüklerini yerine getirdiğini yazılı olarak beyan etmesi istenir. Başvuru sahibinin bir önceki tedarikçisinden, borcu olmadığına ilişkin belge talep etmesi halinde söz konusu belge başvuru tarihini izleyen iki iş günü içerisinde başvuru sahibine verilir.

1(3) Tedarikçisi aynı kalmak kaydıyla kullanım yerini değiştiren müşterinin bir önceki kullanım yerine ait elektrik enerjisi tüketiminden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi zorunludur. Bu yükümlülükler yerine getirilmeden yeni bir perakende satış sözleşmesi imzalanamaz. Yükümlülüklerin yerine getirildiği hususunda belge talep edilmez. Aksine bir belge/kayıt mevcut değilse ilgilisinin yazılı beyanına itibar edilir.


Perakende satış sözleşmesinin kapsamı

MADDE 5- (1) Perakende satış sözleşmesi, perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi tarafından bu Tebliğ uyarınca tip sözleşme olarak hazırlanır ve internet sayfasında yayımlanır. Tip sözleşmede;

a) Müşterinin adı soyadı, unvanı, adresi, telefon numarası ve vergi kimlik numarası,

b) Müşteri numarası,

c) Bağlantı anlaşmasında yer alan anlaşma gücü,

d) Abone grubu,

e) Tarife sınıfı,

f) Sayaç ve ölçüm sistemi bilgileri,

g) Sözleşmenin tarihi,

h) Ödemeye ilişkin bilgiler,

i) Güvence bedeline ilişkin bilgiler,

j) Tarafların yükümlülükleri,

k) Bağlantı anlaşmasında yer alan kullanıcı numarası,

yer alır.

(2) Bu Tebliğ kapsamında düzenlenmemiş hususlarda Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

(3) Perakende satış sözleşmesinde ilgili mevzuata aykırı hükümlere yer verilemez.


Sözleşmenin süresi ve sona erme

MADDE 6- (1) Geçici kullanım amaçlı bağlantılar için yapılan perakende satış sözleşmeleri hariç olmak üzere, perakende satış sözleşmesinde süre sınırı bulunmaz.


(2) Perakende satış sözleşmesi;

a) Perakende satış lisansı sahibi tüzel kişinin lisansının iptal edilmesi veya sona ermesi,

b) Taraflarından birinin iflasına karar verilmesi, tasfiye memuru atanması, hukuken tasfiyesini gerektiren bir durum ortaya çıkması veya acze düşmesi, hallerinde, mali yükümlülükler saklı kalmak kaydıyla kendiliğinden sona erer.


(3) Perakende satış şirketi, perakende satış sözleşmesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeyen müşterinin perakende satış sözleşmesini, 10 gün önceden yazılı bildirimde bulunmak suretiyle sona erdirebilir.

(4) Müşteri, perakende satış lisansı sahibi tüzel kişiye yazılı başvuruda bulunmak kaydıyla perakende satış sözleşmesini sona erdirebilir. Söz konusu başvuruda, sözleşmenin sona erdirilmek istendiği tarih yer alır.


Peki, Elektrik Piyasasında Perakende Satış Sözleşmesi tebliği yürürlükte mi?


Elektrik Piyasasında Perakende Satış Sözleşmesi tebliği, 25 Ağustos 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile yürürlükten kaldırıldı.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:


ELEKTRİK PİYASASINDA PERAKENDE SATIŞ SÖZLEŞMESİ

DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞİN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ


MADDE 1 – 31/8/2003 tarihli ve 25215 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Perakende Satış Sözleşmesi Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür.


Elektrik tarife başvurusu nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön