26 / 04 / 2024

Müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesi nerede yapılır?

Müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesi nerede yapılır?

Gayrimenkul alım satımında taraflar arası bir ön sözleşme olan satış vaadi sözleşmesi, hem alıcı hem de satıcı için önem teşkil ediyor. Peki, müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesi nerede yapılır?



Müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesi nerede yapılır?

Gayrimenkul alım satımında taraflar arası bir ön sözleşme olan satış vaadi sözleşmesi, hem alıcı hem de satıcı için önem teşkil ediyor. 


Noterler tarafından düzenlenen satış vaadi sözleşmesi; alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazın satışını vermek, alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda tapu sicil memuru karşısında tarafların vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan bir sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi gerekiyor.  Tapuda şerh konulmasından itibaren beş yıl içerisinde haciz, satış, ipotek işlemleri yapılamıyor. 


Tapuya şerh süresi 5 yıl olarak karşımıza çıkıyor. Beş sene geçtikten sonra sözleşmenin hükmü kalmıyor. Taraflardan birinin alım-satımdan vazgeçmesi halince cezai şart konulabiliyor. 


Gayrimenkul satış sözleşmesi noterde yapılmazsa sözleşme geçersiz oluyor. Satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremiyor.


Müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesi örneği!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön