25 / 04 / 2024

Satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?

Satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?

Kat karşılığı inşaat ya da arsa karşılığı inşaat; yapılan inşaatın bedelinin ya da devredilen arsanın bedelinin inşaattan bağımsız bölüm olarak verildiği inşaatlar olarak ifade ediliyor. Peki, satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?



Satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibi veya sahipleri ile arsa payı karşılığı inşaatı yapmayı taahhüt eden yüklenici arasında imzalanıyor.


Müteahhit arsa üzerinde inşaatı yapma, arsa sahibi de inşaatın bitiminde müteahhide anlaşılan miktarda bağımsız bölüm devretme sözü veriyor. Yani müteahhit yaptığı işin bedelini para olarak değil taşınmaz olarak alıyor.


Bu nedenle yapılan iş kat karşılığı inşaat ya da arsa karşılığı inşaat olarak anılıyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin hazırlanması uzman avukat bilgisi gerektiriyor. 


Kat Karşılığı yada arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin resmi anlamda geçerli olabilmesi için, Noterde düzenlenmiş olması gerekiyor.  Noterde düzenlenen sözleşme gereği, arsa sahipleri ve müteahhit, kendilerine düşen kısımlara ait tapu kayıtlarına şerh yada ipotek koymaları gerekiyor. 


Böylece, inşaat sonuna kadar yaşanabilecek hukuksal problemlerin önüne geçmiş olunuyor. Noterde hazırlanmamış olan sözleşmeler tamamen geçersiz değil, sadece resmi evrak olmadıklarından, hak sahibi olduğunuzu ispat etme külfeti ile karşılaşılabiliyor.


Herhangi bir dava durumunda, sözleşme maddelerinin ve içeriğinin diğer deliler ile ispatlama sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, uzman hukukçular tarafından hazırlanması gerekiyor aksi durumda sözleşme maddeleri ile bağlı kalınacağından, bir takım hak ihlalleri ile karşılaşılabiliyor.


Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, inşaatın başlangıç ve bitiş tarihleri ile mücbir sebep ve diğer sebeplere bağlı verilecek ek sürelerin sınırların açık olarak belirtilmesi gerekiyor. Aksi durumda, vaad edilen teslim süresinin aşılması halinde başvuracak hukuksal yollarınızda kısıtlanmış olabiliyor. 


Satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön