23 / 04 / 2024

Müteahhit satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?

Müteahhit satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?

Müteahhit satış vaadi sözleşmesi, yapılacak satış sözleşmesinin taahhüdü niteliğini taşıyan bir sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Peki, müteahhit satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?



Müteahhit satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi noterlerce düzenlenerek tanzim edilen alıcı ve satıcı arasında imzalanan, kesin satış niteliği taşımadan yalnızca satıcının alıcıya satış vaadini tanıyan bir sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Satış vaadi, ilerideki yapılacak satış akdinin taahhüdü niteliğinde olan bir ön akit olarak sayılıyor. Noter dışında hazırlanarak imzaları noterde tasdik edilmiş satış vaadi sözleşmeleri geçersiz sayılıyor.  


Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi kesin bir satış hükmü taşımadığından, tapu sicil müdürlüklerinde değil noterde yapılıyor. Ancak sözleşmenin tapu sicile şerhi mümkün olabiliyor.


Noterde yapılan Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi satıcıyı koruyor. Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli oluyor.


Satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi gerekiyor.  Ancak alıcı satış vaadi sözleşmesine dayanarak tek taraflı olarak asıl satışın yapılmasını isteyemiyor.  Satıcının da bu işleme katılması gerekir aksi halde alıcı mahkeme yoluyla adına tescil isteyebiliyor. 


Tapuya şerh edilen şahsi haklar üçüncü şahıslara karşı ileri sürülebiliyor. Tarafların hak ve borçları açıkça tereddüte meydan vermeyecek şekilde ve taşınmazın bedeli ve ödenme şekli sözleşmede belirtiliyor.  Sözleşmeye tarafların fotoğraflarının yapıştırılması ve noter tarafından mühürlenmesi gerekiyor.Tarafların istemeleri halinde cayma durumunda cezai şart konulabiliyor. 


Şerh beş sene devam edebiliyor.  Beş sene geçtikten sonra hükmü kalmıyor ve resen telkin edebiliyor. Ancak taşınmaz mal üzerine işlenen satış vadi şerhi 5 yıllık süreyi aşmış ve satış vaadi lehdarına satış yapılmamış ise taşınmaz mal malikinin talebi üzerine satış vaadi lehdarının muvafakatı aranmaksızın harçların tahsili ile taşınmaz üzerindeki şerh resen terkin ediliyor. Terkin edilen şerhin satış vaadi lehdarına bildirilmesi gerekiyor. 


Müteahhit gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön