19 / 04 / 2024

Müteahhit gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl yapılır?

Müteahhit gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl yapılır?

Ön satış sözleşmesi olan satış vaadi sözleşmesi; bir gayrimenkulün alım satımında tarafların bir araya gelerek noterde düzenlenerek yapılan sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Peki, müteahhit gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl yapılır?



Müteahhit gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl yapılır?

Ön satış sözleşmesi olan satış vaadi sözleşmesi; bir gayrimenkulün alım satımında tarafların bir araya gelerek noterde düzenlenerek yapılan sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Satış Vaadi Sözleşmesi ile beraber bir kişi bir taşınmazı satın almışsa ve şerh konmuşsa, satış vaadi şerhi satın alan kişiye de karşı öne sürülüyor ve taşınmaz o kişiden de alınabiliyor. 


Satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi gerekiyor. Şerh beş sene devam edebiliyor.  Beş sene geçtikten sonra hükmü kalmıyor ve resen telkin edebiliyor. 


Satış vaadi sözleşmesinde şerh işlemi tarafların birinin istemesiyle geçerli olabiliyor. Bir taşınmaz üzerinde satış vaadi şerhi olması, o taşınmazın satışına,üzerinde ipotek yapılmasına, ayni ve şahsi hak tesisine engel olmuyor. Ancak yeni hak sahibi satış vaadini kabul etmekle,vaadin borçlusu durumuna geçiyor.


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi vaadin yerine getirilmesi veya sözleşmenin feshi ile sona eriyor. Satış vaadi sözleşmesine göre vaad edilen taşınmaz bedelini ödeyerek, vaad eden ise sözleşme konusu taşınmazın mülkiyetini vaad edilene devrederek edimlerini ifa etmiş oluyor. 


Müteahhit sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler!


1)Konut satış vaadi sözleşmeleri bir ön sözleşme niteliğinde olup; taşınmaz mülkiyetini doğrudan doğruya sağlamıyor. 

 

2)Konut satış vaadi sözleşmelerinin noter huzurunda yapılması zorunlu tutuluyor. 


3) Konut satış vaadi sözleşmesi; açık-kesin olarak belirli olan bir taşınmazı içermelisi gerekiyor. 

 

4) Konut satış vaadinde bulunan satıcının konutun maliki olması zorunluluğu bulunmuyor. 

 

5)Satış vaadi sözleşmesi, alıcıya, tahliye ve müdahalenin önlenmesi davalarını açma hakkı vermiyor.

 


Müteahhit satış vaadi sözleşmesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön