27 / 04 / 2024

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi şekil şartları 2021!

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi şekil şartları 2021!

Tapu devir işlemi için alıcı ve satıcı arasında gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi imzalanıyor. Peki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl hazırlanır? İşte gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi şekil şartları 2021...



Tapusu olmayan dairelerin satışı için, alıcı ve satıcı arasında gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi 2021 imzalanıyor. Sözleşmenin imzalanmasının ardından ve taşınmaza tapu alındıktan sonra, tapu devir işlemi alıcı ve satıcı arasında tamamlanıyor.

Noterlerce gerçekleşen sözleşme taraflar arasında belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazın satışını vermek, alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek için tapu sicil memuru karşısında tarafların vaat ve taahhüt beyanlarından meydana geliyor. Peki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl hazırlanır? İşte gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi şekil şartları 2021...

Gayrimenkul satış vaadi şekil şartları 2021

- Satın almayı vaad eden tarafın ödeyeceği bedelin açıkça sözleşmede belirtiliyor,

- Ödenecek bedelin ödeme şekline (taksit veya peşin olmasına) ilişkin açık hüküm yer alması şartı aranıyor, 

- İmar Kanunu 18. maddeye göre yapılaşma için hisselendirilen taşınmazlar satış vaadinde bulunmuyor.

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18/son maddesinde şu ifadeler yer alıyor: 
“Veraset yolu ile intikal eden, bu Kanun hükümlerine göre şüyulandırılan Kat Mülkiyeti Kanunu uygulaması, tarım ve hayvancılık, turizm, sanayi ve depolama amacı için yapılan hisselendirmeler ile cebri icra yolu ile satılanlar hariç imar planı olmayan yerlerde her türlü yapılaşma amacıyla arsa ve parselleri hisselere ayıracak özel parselasyon planları, satış vaadi sözleşmeleri yapılamaz.” 

Gayrimenkul satış vaadi yükümlülükleri neledir?

Satış vaad eden sözleşmede devir tarihi olarak ifade edilen tarihte sözleşme konusu taşınmazı satış vaad edilene devrediyor. Sözleşme kuruluş aşamasında satış vaad eden tarafın taşınmaza malik olması şartı bulunmuyor.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ne zaman sona erer?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, taraf iradeleriyle herhangi bir şekilde fesh edilebiliyor. Sözleşmelerde belirtilen taşınmaz satış vaadi sözleşmesi tek taraflı olarak ancak şu şartlarda sona eriyor: 

1- Sözleşmenin ifa edilmesi,
2- Sözleşmede belirlenen edimin ifasının zamanaşımına uğraması,
3- Sözleşmenin feshedilmesi.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinde zaman aşımı

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinde BK md. 146 hükümleri gereği 10 yıllık zaman aşımı süresi uygulanıyor. Zamanaşımı süresinin ne zaman başladığı Yargıtay kararlarıyla açıklandı. Zamanaşımı süresi, ifa olanağı doğduğu andan sonra başlıyor. 

Sözleşmede tarafların hak ve sorumluluklarına, taşınmazın bedeli ve ödeme şekline, tapu teslim tarihi gibi bilgiler yer alıyor.


Geri Dön