26 / 04 / 2024

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?

Satıcının bir bedel karşılığında taşınmazın satışını vermek,alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan sözleşme olan taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?



Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazın satışını vermek,alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda tapu sicil memuru karşısında tarafların vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


İleride yapılacak olan asıl satışın yapılmasına dair ön sözleşmesi olan taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerli olması için bazı şekil şartlarına uygun olması gerekiyor.


Taşınmaz satışı vaadi, geri alım ve alım sözleşmeleri, resmî şekilde düzenlenmedikçe geçerli olmuyor. Peki, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?


Sözleşmenin tapu müdürlüğünde veya noterde düzenlenmesi gerekiyor. Önalım sözleşmesinin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmış olmasına bağlı oluyor. Bu sözleşmenin imzalanması mal sahibinin taşınmazı bir başkasına devretmesine engel olmuyor.


Satıcı gayrimenkulü bir başkasına satmışsa, satış vaat edilen kişi vaat edene karşı bedelin iadesi ve tazminat davası açabiliyor.


Satış ilişkisi doğuran haklar

I. Süresi ve şerhi

MADDE 238- Önalım, geri alım ve alım hakları en çok on yıllık süre için kararlaştırılabilir ve kanunlarda belirlenen süreyle tapu siciline şerh edilebilir.


II. Devredilmesi ve miras yoluyla geçmesi

MADDE 239- Aksine anlaşma olmadıkça, sözleşmeden doğan önalım, alım ve geri alım hakları devredilemez, ancak miras yoluyla geçer.


Bu hakların devredilebileceği sözleşmeyle kararlaştırılmışsa, devir işlemi hakkın kurulması için öngörülen şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz.


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön