18 / 04 / 2024

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı!

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı!

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı nasıl oluyor? Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinde zamanaşımı süresi nedir? Kanunda bu süre nasıl yer alıyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı!


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, satış taahhüdü niteliğinde alıcı ve satıcı arasında noterlerce düzenlenen satış sözleşmesi öncesi ön sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi alıcıya kesin bir mülkiyet hakkı tanımıyor. Satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi şartı koşuluyor.Peki taşınmaz satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı süresi nedir? Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinde zamanaşımı var mıdır? İşte sorularınızın cevabı..



Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı süresi kanunlarda kesin olarak öngörülmediği için Borçlar Kanunu'nun 125. maddesindeki 10 yıllık süre zarfı baz alınıyor. Buna göre sözleşme tarihinden itibaren 10 yıl içinde işlem görmeyen sözleşmeler zamanaşımına uğruyor ve geçersiz sayılıyor. Zamanaşımı süresinin dolması halinde, sözleşmeye bağlı hakkın dava yolu ile talep edilmesi mümkün olmuyor. Ancak bu süreye uyması için satış vaadi sözleşmesinin şekil şartına uyması gerekiyor.



Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinden doğan hak ve borçların var olduklarını söyleyebilmek için bunların doğduğu sözleşmenin geçerli olarak kurulması gerekiyor. Netice itibariyle taşınmaz satım vaadi hukuki nitelik olarak bir ön sözleşmedir. Yani bir sözleşmedir. Bu nedenle sözleşmelerin geçerliliği için gereken bütün kurallar burada da aranmak durumunda kalıyor.


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir?

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçerlilik şartları!

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin sona ermesi!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön