25 / 04 / 2024

Kozan Kalesi turizme kazandırılacak!

Kozan Kalesi turizme kazandırılacak!

Adananın Kozan Kalesinin turizme kazandırılması amacıyla başlatılan röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri için konusunda uzman akademisyenlerin katılımıyla bir çalışma yapıldı. Adana Kozan Kalesi turizme kazandırılıyor...



Adananın Kozan Kalesinin turizme kazandırılması amacıyla başlatılan röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri için konusunda uzman akademisyenlerin katılımıyla bir çalışma yapıldı. 


Kozan Belediye Meclis Salonunda gerçekleşen programda restorasyon firması yetkililerinden bilgi alan Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan ve İstanbul Teknik Üniversitesinden akademisyenlerden oluşan heyet daha sonra tarihi kaleye çıkarak proje çalışmalarını yerinde incelediler. 


İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsüm Tanyeli; Kozan Kalesi ile ilgili çalışmalara geçen yılın bahar aylarında başladıklarını, koruma kuruluna da rölevelerini götürdüklerini aktardı. 

Neler yapılabileceği konusunda bir takım değerlendirmelerde bulunduklarını aktaran Prof. Dr. Tanyeli, "Korunmasına yönelik kararların geliştirilmesi ve nasıl kullanılacağını aramızda değerlendirdik. Kozanda kültür varlıkları adına yapılan dikkatimizi çekici ve arzu ettiğimiz çok önemli değişimler var. Kent kalitesi ve kent kültürü açısından Kozan 10 yılda önemli bir mesafe kat etti." diye konuştu. 


TURİZM SADECE DENİZ, KUM VE GÜNEŞTEN İBARET DEĞİL 


Dünyada alternatif turizmlerin hem güzergahlar hem de farklı arayışlar olarak değiştiğini ifade eden Gülsüm Tanyeli, "Turizm anlayışı sadece deniz, kum ve güneşle sınırlı değildir. Ülkemizde artık 77 milyon insan yaşıyor. Kozan özellikle güneyde doğa harikası ve çok önemli bir tarihsel geçmişi olan bir ilçemizdir. Kozan merkezi, kalesi ile beraber çok önemli bir potansiyele sahip. Kozan'ın turizmde geldiği nokta ile insanları buraya çekebilecek belirli bir payı alacaktır." dedi. 


Adana Medya 


Geri Dön