19 / 04 / 2024

Kredi borcu erteleme başvuruları meclis gündeminde!

Kredi borcu erteleme başvuruları meclis gündeminde!

Koronavirüs salgını süresince bankalara yapılan kredi borcu erteleme başvurularına ve bankaların ek ücret talep etmesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Bulut konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  Adana  Milletvekili Burhanettin Bulut, koronavirüs salgını süresince bankalara yapılan kredi borcu erteleme başvurularına ve bankaların ek ücret talep etmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Bulut, sorusunun Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Bulut, ''Koronavirüs tedbirleri kapsamında 3 kamu bankası Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank kredileri ertelediğini duyurmuştur. Milyonlarca çalışanı, iş yeri sahibini ilgilendiren kredi ertelemesine bazı özel bankalar da destek vermiştir. BDDK'nın internet sitesinde yayımlanan kurul kararına göre de, taşıt ve tüketici kredilerinde anapara, faiz ve taksit ödemelerinin erteleme taleplerinde orijinal vade sınırlayıcı olmayacaktır. Ayrıca, gecikmeye giren krediler yakın izlemeye (ikinci grup) alınmadan önce 30 gün yerine 90 gün beklenecektir.  Ancak kredi ertelemesine destek vermeyen bankalar krizi fırsata çevirmek için adeta birbirleriyle yarışmaktadır. İhtiyaç, konut, taşıt kredisi ya da kredi kartı borcu olan ancak koronavirüs önlemleri dolayısıyla işlerine ara vermek zorunda kalan tüketiciler borçlu oldukları bankalar üzerinden erteleme talep ettiklerinde fahiş ek ücret istenmektedir. Hatta erteleme duyuran kamu bankalarının da vatandaşlardan ek ücret talep ettiği iddia edilmektedir. Özellikle özel bankalar kredi ertelemelerinde yapılandırma talebinde 10'dan fazla belge isteyerek adeta bürokratik bariyer örmekte; hatta kredi ertelemesini iptal ettirmek isteyen vatandaşlardan bu işlemi için de fahiş oranda para talep ettiği öne sürülmektedir'' diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut'un soruları:
1- Bankaların uyguladığı faizle ilgili Bakanlığınıza şikâyet gelmiş midir? Bankalar hakkında  herhangi bir işlem yapılmış mıdır? 
2- Söz konusu dönemde kaç şirket ve vatandaş kredilerini erteletmek üzere bankaya  başvurmuştur?
 3- Kaç şirket ve vatandaşın kredileri bankalar tarafından ertelenmiştir? 
4- Kaç şirket veya vatandaştan ertelemek için ek ücret talep edilmiştir? Bu bankaların arasında kamu bankaları var mıdır? 
5- Kredi ertelemesini iptal ettirmek isteyen vatandaşlardan, bankaların iptal işlemi için de para  aldığı iddiası doğru mudur? 


Geri Dön