26 / 04 / 2024

Kredi borcu ile birlikte sigorta primi de düşecek!

Kredi borcu ile birlikte sigorta primi de düşecek!

Konut, taşıt kredisi gibi bireysel kredi kullananların yaptıracakları sigorta teminatları da kredi borcuna paralel azalacak. Kredi çeken müşteri, sigorta yaptıracağı şirketi kendisi belirleyebilecek. Hazine Müsteşarlığı'nın konuyla ilgili yönetmelik değ



Kredi bağlantılı yapılan sigortalar, kredinin kalan borç tutarıyla uyumlu olacak. Sigorta teminat tutarları, anapara ile faiz ve diğer yükümlülükler de dikkate alınarak, yıllık azalan tutarlı veya aylık, üç aylık gibi kredi borcu ödeme periyoduna bağlı azalan tutarlı şekilde belirlenecek. 


Böylece, örneğin 100 bin lira konut kredisi kullanan kişi faiziyle birlikte 150 bin lira olan borcu için vade sonuna kadar 150 bin liralık sigorta yaptırmak yerine ödediği anapara ve faizler düşüldükten sonra kalan toplam borç üzerinden sigorta yaptıracak. 

Bu da müşterinin toplamda daha az sigorta primi ödemesini sağlayacak. 


YÖNETMELİK 13 EYLÜL'DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK 


Konut kredilerinde konut için yapılan sigortanın bedeli kredi tutarından bağımsız olacak. Bu sigortalarda sigorta bedeli Şirketi konutun yeniden müşteri seçecek Yeni yönetmelikle kredi kullandıran bankalar, müşterinin sigorta şirketini seçme hakkını sınırlandıramayacak. 

yapım maliyeti esas alınarak belirlenecek ve maliyetin tespitinde arsa değeri dikkate alınmayacak. Daha önce kullanılan kredilerle ilgili yaptırılan sigortaların yenilenmesi sırasında yeni yönetmelik hükümleri dikkate alınacak. 


Kredi süresi bittiği halde sigorta sözleşmesi devam ediyorsa, müşteri sigortanın iptal edilerek kalan süreye ilişkin primin iadesini isteyebilecek. Yeni yönetmelik hükümleri 13 Eylül'de yürürlüğe girecek. 


Geri Dön