24 / 04 / 2024

3 maddede kredi borcu olan ev nasıl satılır?

 3 maddede kredi borcu olan ev nasıl satılır?

Kredi kullanarak bir ev satın aldığınızı ve henüz kredi borcu bitmeden evi satmak istediğinizi düşünelim. İşte 3 maddede kredi borcu olan evin satışı..



Taşınmaz mal alım satım işlemleri için elinde yeterli nakit parası bulunmayan kimseler bankaların konut kredisinden faydalanabiliyor. Bankalar, kredi kullanılan ev üzerinde ipotek kuruyor. İpotek, borcun tamamlanması halinde kaldırılıyor.

 

Ev sahibi olmak isteyen kimselerin başvurduğu yollardan biri de "kredi borcu olan evi satın almak" oluyor.Peki, kredi borcu olan evin satışı nasıl yapılır? Kredili evi nakit parayla satın alınabilir mi? diyorsanız işte sorunuzun yanıtları...

1- Kredi borcu olan ev satılabilir mi?

Kredi ile alınan ev satılabiliyor. Bu durumda; İster, ev üzerindeki ipotek kaldırılırak satış yapılır; ister tüketici kredisi kullanarak ipotek kaldırılır; ya da ipotekli ev borcu ile birlikte devredilebiliyor. 
 

2- Kredi borcu devam eden konut nakit olarak nasıl satılır? 

Bu yöntemile satış işlemi yapılacaksa  satıcıya kredi borcu dışında ödenecek olan tutar, bankaya yatırılıyor ve bunun karşılığında blokeli çek alınıyor. Konut kredisinin borcunun devam ettiği bankadan, güncel kredi anapara borcu ve erken ödeme cezası ile toplam kapama tutarı öğreniliyor. 

 

Hesaplanan konut kredisi kapama tutarı haricindeki ev tutarı, alıcı tarafından bankaya yatırılıyor.  Yatırılan tutar karşılığında bankadan blokeli çek alınıyor.

 

Tapuda ipotekli olarak ev satış işlemi yapılıyor ve blokeli çek satıcıya veriliyor. Satıcı, blokeli çekle alacağını bankadan tahsil ediliyor.Konut kredisi borcu olunan bankaya, daha önce hesaplanan toplam kapama tutarı yatırılıyor ve tapu üzerinden ipoteği kaldırmak için yazı alınıyor. Bankadan alınan yazı ile tapu üzerindeki ipotek kaldırılıyor ve işlem tamamlanmış oluyor.

 

3- Kredi borcu devam eden ev konut kredisi ile nasıl satılır ?

Kredisi borcu devam eden evin satılması ve alıcının da konut kredisi kullanması halinde , bankalar arası bir yazışma ile satış işlemi yapılabiliyor.  

 

Alıcının kredi başvurusunun onaylanması halinde, eve eksper gönderiliyor ve gelen raporda evin hangi bankadan ipotekli olduğu belirtiliyor. Kredi müracaatında bulunulan banka şubesi, kredi borçlusu olunan bankanın şubesinden, kredi borcunun kapatılması durumunda ipotek kaldırma yazısının verilmesi ve güncel kredi kapama tutarının belirtildiği, resmi bir yazı talep ediyor. 

 

İlgili şube, yazıyı gönderdikten sonra tapuda satış işlemi yapılıyor ve yeni kredi kullanılan bankanın tapu üzerine ikinci derece ipoteği konuluyor. 

 

Tapu satış yapıldığına dair evraklar kredi kullanılacak bankaya geldikten sonra kredi açılışı yapılıyor. Açılan kredi tutarının tamamı, kredi kullanan kişiye verilmek yerine mevcut kredi borçlusu olunan bankaya, borç tutarı kadar gönderiliyor ve kalan tutar kredi kullanan kişiye ödeniyor.

 

Kredinin kapatılmasına istinaden, ipotek kaldırma yazısı ilgili şubeden alınıyor. Alınan ipotek kaldırma yazısı tapuya veriliyor ve eski bankanın ipoteği kaldırılarak, yeni bankanın ikinci derece olan ipoteği 1. derece oluyor.


Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com 

 


Geri Dön