19 / 04 / 2024

Kredi borcu olan ev nasıl satılır?

Kredi borcu olan ev nasıl satılır?

Konut kredisi kullanarak satın aldığınız evi, borcu bitmeden satmak niyetindesiniz diyelim. Bu durumda karşınıza çıkacak riskleri iyi bilmeniz gerekiyor. Kredi borcu olan ev nasıl satılır? için tüm merak edilenler bu haberde...




Konut kredisi kullanarak satın alınmış bir konutun, borcu bitmeden satılıp satılamayacağı sorusu zihinlerinizi meşgul ediyorsa, hemen yanıtlayalım. Kredi kullanılarak alınan evler, kredi borcu bitmeden alınıp satılabiliyor. Burada yapılması gereken şey, durumun öncelikle banka ile görüşülmesi. Çünkü söz konusu evin asıl sahibi son taksit ödenene kadar bankadır. Bu nedenle evi almak isteyen alıcının nakit parası varsa bankaya gidilerek, kalan borçları kapatması ve satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. 


Adım adım alım – satım işlemleri... 

Konut kredisi aldığınız evi borcu bitmeden satmayı düşünüyorsanız atacağınız adımları ve gireceğiniz riskleri iyi hesap etmeniz gerekiyor. Kredi borcu bitmemiş konutunuzu satarken yapılacak yöntemlerden biri, alıcı tarafından konutun peşin alınması. Bu durumda kredi kullanılan bankanın borcu kapatılarak, ipotek kaldırılır ve konut alıcıya geçer. Ancak bu noktada bilinmesi gereken husus, erken ödeme cezasının ödenmesinin gerekliliği. 


Kredi borcu bitmemiş konutun satılması durumunda izlenecek diğer bir yöntem ise, alıcı ve satıcının aralarında anlaşarak bankaya bu anlaşmayı duyurmamaları. Evi satan kişi kredi bakiyesini aşan tutarı alıcıya öder ve konut üzerinde ipotek bulunduğu halde tapuda alım-satım işlemi gerçekleştirilir. Ancak bu yöntem içinde bazı riskleri de barındırıyor.  


Kredi borcu olan ev nasıl satılır? sorusunun yanıtları arasında, alıcı ve satıcının kredi kullandıran kuruluşa başvurarak, durumu açıklaması da bulunuyor. Önceki krediyi veren kuruluş eski krediyi kapatarak, alıcıya yeni bir kredi açabilir. Eski kredi kapatılır ve tapuda alım-satım işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntemde karşılacak durum ise, yeni kredinin faiz oranının eskisinin aynısı olamayabileceğidir. 


Kiraya sıra gelince... 

Konut kredisi kullanarak konut aldınız ve bu konutu hemen kiraya vermek istiyorsunuz diyelim. Bu durumda söz konusu konutunuzu kiraya verme hakkınız bulunuyor. Kredi borcu bitmemiş konutunuzu kiraya vermenin sağladığı avantajlar da var. Evin kredi taksitlerini, elde ettiğiniz kira gelirinden ödemek en büyük avantajlardan biri ve uzmanlar tarafından da tavsiye edilen bir yöntem. 




Geri Dön