26 / 04 / 2024

Kredi borcu olan ev nasıl alınır?

Kredi borcu olan ev nasıl alınır?

Konut sahibi olmak isteyen kimselerin başvurduğu yollardan biri de "kredi borcu olan evi almak" oluyor. Peki, kredi borcu olan evin satışı nasıl yapılır? Kredi borcu olan ev nasıl alınır?



Kredi borcu olan ev nasıl alınır?

Günümüzde birçok kişi, kredi kuruluşlarından veya bankalardan konut kredisi kullanarak mesken sahibi olabiliyor. Konut sahibi olmak isteyen kimselerin başvurduğu yollardan biri de "kredi borcu olan evi almak" oluyor.


Kredi borcu olan evin alınması, kredi çeken ev sahibinin kredi borcunu ödeyememesi veya evi birtakım nedenlerden dolayı elden çıkarmak istemesi sonucunda söz konusu olabiliyor. Sonuç olarak kredi kullanılarak satın alınmış konut, borç devam ederken bir başkasına satılabiliyor. Peki, kredi borcu olan evin satışı nasıl yapılır? Kredi borcu olan ev nasıl alınır?


Kredi borcu devam eden ev krediyle nasıl alınır?

Söz konusu evin ipoteği kaldırma ve yeni kredi talebinde bulunma:

Alıcı ve satıcının anlaşması sonucunda evin üzerindeki ipoteğin kaldırılması için alıcı elindeki nakit parayı satıcıya verir ve bu parayla bankadaki kredi borcunun kalan kısmı kapatılır. 


Borç kapatıldıktan sonra ev üzerindeki ipotek, bankadan alınan ipotek fek yazısı ile kaldırılır. Evin satın alma süreci başlatılır ve alıcı ev için yeniş kredi talebinde bulunabilir.


İpotekli eve ikinci ipotekle kredi alma:

Konut kredisi kullanılarak satın alınan konuta banka, kullanılan kredinin tutarı kadar birinci dereceden ipotek koyar. İpotekli evi satın almak isteyen kişi aynı eve ikinci derece ipotek koydurarak yeni bir kredi talebinde bulunabilir. İpotekli evin kredisi A bankasından alındı ise alıcı, ikinci ipotek kredisi başvurusunu A veya B bankasına yapabilir. 


Banka, alıcı için krediye onay verirse, B bankası A bankasıyla görüşülerek satıcıya verilecek nakit paraya karşılık bloke çek verilmesini ve tapuda konuta 2. dereceden ipotek konulmasını sağlayabilir. 


Alım-satım işlemleri gerçekleştikten sonra konut üzerindeki 2. ipotek, 1. ipoteğin yerini alır.


Kredi borcu olan ev nasıl satılır?



Geri Dön