26 / 04 / 2024

Kredi çekecekler aman dikkat! İşte faiz indirimi sonrası Merkez Bankası kararı!

Kredi çekecekler aman dikkat! İşte faiz indirimi sonrası Merkez Bankası kararı!

Merkez Bankası tarafından alınan faiz kararı gündemde yer alıyor. Merkez Bankası bankalar özellikle krediler için bu tutumun geliştirebileceği iddia ediliyor. İşte detaylar!



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bakanı Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat; enflasyon ve kredi kullanımı hakkında bazı yorumlarda bulundu.

MERKEZ BANKASI KURDA ATAK OLACAĞINI DÜŞÜNDÜ!

Atılım Murat; "Merkez Bankası, faiz indirimin ardından kurda bir hareketlilik olacağını düşündüğü için bir müdahale geldi. 18.10 savunulamazsa dolar daha yukarıya da gidebilir. İki ay önceki toplantı öncesi de faiz indirimi hakkında iddialar dolaşıyor. Faizi indirme kararının önümüzdeki dönemde TL'de değer kaybı ve daha yüksek enflasyona yol açacağını düşünüyorum. Yerli bankalar da enflasyon beklentisini daha yukarıya çekeceklerdir.

'FAİZ İNDİRİMİ BUNA GÜVENEREK YAPILDI GİBİ...'

Doç. Dr. Atılım Murat; “Geçtiğimiz gün rezervler belli oldu. Merkez Bankasının brüt rezervi son üç haftada 15 milyar dolar civarında artış sağlandı. Son üç haftadan bahsediyorum. Swap hariç net artışa baktığımız zaman 2.5 milyar dolar seviyelerinde bulunuyor. Rusya'dan geldiği iddia edilen para var. Faiz indirimi de biraz bunlara güvenilerek yapıldı gibi gözüküyor. Türkiye'de enflasyon yüzde 80 oldu. ABD'de yüksek enflasyon ama 8, 8.5. Burada yüksek enflasyon var. Geçen yıl faiz indirimi yapıldı bankaların faiz oranı azalmadı tam aksine yükseldi” dedi.

KREDİLER İÇİN YENİ BİR KARAR ALINABİLİR?

Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat kredi hakkında da şunları söyledi; Merkez Bankası bir karar alıp bankalar politika faizine üst sınır getirebilir. Krediler için bu tutum ortaya konulabilir. Buna benzer bir düzenleme gelecek gibi görülüyor. Şimdi politika faizi %13, Merkez Bankası 'Bankalar bundan sonra bunun 5 puan üstünde kredi verebilir' gibi bir sınır koyulabilir."

Üniversite harçlarına zam geldi mi? Üniversite harç ücretleri ne kadar oldu 2022-2023?

EYT’de maaş hesaplama! EYT’de maaş nasıl belirlenecek?

Kripto paraların akıbeti belli oldu! Bitcoin düştü mü? İşte detaylar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön