19 / 04 / 2024

Kredi çekeceklere çok kötü haber!

Kredi çekeceklere çok kötü haber!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık kararı, bankaların zorunlu karşılıklar yükümlülüğünü artırırken kredi maliyetlerini de arttıracak. İşte detaylar...



Dünya Gazetesi’nden Ferda Besli’nin aktardığı habere göre, uygulamada Türk Lirası üzerinden verilen KOBİ, yatırım, esnaf, ihracat, tarım, kamu kesimine açılan krediler, kurumsal kredi kartları ve finansal kuruluşların kendi içlerinde yaptıkları Türk Lirası kredileri hariç tutuluyor.

Kredi çekeceklere çok kötü haber!

15 Nisan 2022 tarihinden itibaren Türk Lirası kredilerin toplamı 3,294 milyar Türk Lirası'dır. Bu kredilerin 1,042 milyar lirası bireysel,1,039 milyar lirası KOBİ, 87 milyar lira yatırım, 107 milyar lirası ihracat, mali kuruluşlar ile kamunun 200 milyar Türk Lirası civarında olduğunu düşünürsek yaklaşık 800 milyar lira-850 milyar lira kredi üzerinden bankalar yüzde 10, 80-85 milyar Türk Lirası karşılık ayıracaklar.

Ortalama fonlama maliyetini yüzde 20 civarında olduğunu düşünürsek 16-17 milyar Türk Lirası civarında gelecek yük, yukarıda istisnalarını belirtilen kredilerin haricinde işletme kredileri kullanan firmaların maliyetleri yüzde 2 yükseltecektir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön