23 / 04 / 2024

Kredi ile alınan evin tapu masrafları!

Kredi ile alınan evin tapu masrafları!

Taşınmaz alım satım işlemi, taşınmazın bulunduğu ilçenin tapu müdürlüğünde, başka bir şehirde ise en yakın tapu müdürlüğünde yapılabiliyor. Bu işlem için harç ödeniyor. Peki, kredi ile alınan evin tapu masrafları nelerdir?



Kredi ile alınan evin tapu masrafları!

Taşınmaz alım satım işlemi, taşınmazın bulunduğu ilçenin tapu müdürlüğünde, başka bir şehirde ise en yakın tapu müdürlüğünde yapılabiliyor. Tüm tapu müdürlükleri birbirleri adına işlem yapmaya yetkilidir. 


Ayrıca yurtdışında da Berlin Başkonsolosluğu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Temsilciliğinde işlem yaptırabiliyor.


492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabidir. Tapu müdürlüklerinde yapacağınız işlemleri için Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak veya (https://randevu.tkgm.gov.tr) adresinden online başvuru yaparak randevu alabilir, size gönderilecek kısa mesaj (SMS) doğrultusunda işleminizi belirlenen gün ve saatte yapabilirsiniz.


Tapu harçlarını Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir: a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler), b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, e) Rücularda rücu eden taraf, f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.


Peki, kredi ile alınan evin tapu masrafları nelerdir? Hangi değerin tapuda beyan edilmesi gerekir?


Gayrimenkulü Banka Kredisi ile Alırsam, Tapuda Hangi Değeri Göstermem Gerekir?

Gayrimenkulünüzü banka kredisiyle de alsanız, tapu harcınızı yine gerçek devir bedeli üzerinden ödemeniz gerekir. Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, bu şekilde ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekir.



Tapuda satış nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön