26 / 04 / 2024

Kripto paralar gelişmekte olan ülkelerin odağında!

Kripto paralar gelişmekte olan ülkelerin odağında!

ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ekonomilerin hala şüpheli baktığı kripto para birimleri, gelişmekte olan ülkelerde daha fazla destekle karşılaşıyor. Uzmanlar, bu hareketin Bitcoin adaptasyonunu yükselteceğine ilişkin tereddütler olduğunu belirtiyor.



ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ekonomilerin hala şüpheli baktığı kripto para birimleri, gelişmekte olan ülkelerde daha fazla destekle karşılaşıyor. Dünya Gazetesi'nden Deniz Kılınç'ın haberine göre; Bitcoin’i yasal para birimi şeklinde kabul eden El Salvador’un bu çerçevede bir ilke imza attığı yorumlarında bulunulsa da uzmanlar, bu hareketin Bitcoin adaptasyonunu yükselteceğine ilişkin tereddütler olduğunu belirtiyor.

Elon Musk ve Jack Dorsey gibi destekçilerden Warren Buffet ve Jerome Powell gibi eleştirmenlere, kripto para birimlerine ilişkin tartışmalar genel olarak Kuzey Amerika ve Avrupa’da gelişse de, gelişmekte olan ülkeler, sessiz ancak etkili bir şekilde bu alanda sağlam adımlarla yürüyor. Başta finansal istikrarsızlık geçmişi olan ya da geleneksel finans enstrümanlarının pahalı olduğu gelişmekte olan ülkelerde kripto paralar adaptasyonu günlük hayatta yükseliyor. 

Kripto paralar gelişmekte olan ülkelerin odağında!

“Herkes Elon Musk’ın paylaşımlarını veya hangi CEO ve kurumsal yatırımcının Bitcoin hakkında ne düşündüğünü konuşurken, dünya genelinde gelişmekte olan ülkelerde oldukça güçlü ve bambaşka bir kripto hikayesi ortaya çıkıyor” diye konuşan Chainanalysis Araştırma Direktörü Kim Grauer, bu ülkelerdeki kripto adaptasyonuna paralel şekilde ortaya çıkan girişimcilik fırsatlarının altını çiziyor. 

Kripto paralar gelişmekte olan ülkelerin odağında!

Kripto adaptasyonu gelişmiş ülkelerden yalnızca ABD’de yükselişte

Chainanalysis, her sene kripto para adaptasyonunun hangi ülkede ne kadar yükseldiğini ortaya koyan bir liste açıklıyor. Başka bir deyişle, Chainanalysis listesi kriptonun lider olduğu ülkeleri belirtiyor. ABD, sekizinci sırayla şirket tarafından yayınlanan bu seneki listede bulunan tek gelişmiş ülke olurken, listenin ilk 20’si ise tamamen gelişmekte olan ülkelerden meydana geliyor. Vietnam listede lider konumunda bulunuyor ve bu ülkeyi sırasıyla Hindistan, Pakistan, Ukrayna ve Kenya takip ediyor. 

Kripto paralar gelişmekte olan ülkelerin odağında!

Geleneksel finans sisteminin garipsendiği ülke: Nijerya

Kripto para borsalarındaki Bitcoin işlemlerini analiz eden UsefulTulipsorg’dan başka bir veri de birkaç haftada Sahra Altı Afrika’nın en yüksek kripto para işlem hacmi çerçevesinde Kuzey Amerika’yı geçtiğini ortaya koyuyor. Afrika ülkeleri daha yakından değerlendirildiğinde Nijerya iyi bir örnek olarak dikkat çekiyor. Ülkenin ana ihracat kalemi olan petrol fiyatları, koronavirüs salgınında düştüğünde ve dolar arzını baskıladığında Nijerya çareyi dijital paralara yönelmekte yakaladı. Kripto para borsası Paxful CEO’su Ray Youssef, “Afrika’da, hatta özellikle Nijerya’da, Batılı insanların para alma ve gönderme ile yaşadıkları sıkıntıları duyduğunda insanların bunu ne kadar garipsediğini görebilirsiniz” diye konuştu. Paxful, 2020 Haziran'dan bu yana yüzde 83 artışla toplam en büyük pazarı olan Nijerya’da 1,5 milyon kullanıcıya hizmet sunuyor. İşlemler, ufak yatırımcıların 100 dolardan düşük kripto alımlarından, tüccarların fatura işlemlerine Nijerya’da geniş bir yelpazede bulunuyor.

Kripto paralar gelişmekte olan ülkelerin odağında!

“El Salvador’u ciddiye almalıyız”

Kripto para birimlerine destek olanbir diğer ülke olan El Salvador da bu alanda hızlı adımlar atıyor. Geçen aylarda ülkedeki ekonomik sıkıntı ve belirsizlikleri düşürmenin bir yolu olarak Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul ettiğini duyuran El Salvador hükümetinin sahip olduğu Bitcoin sayısı, 400’ü buldu. Bu da yaklaşık 20 milyon dolar anlamına geliyor. El Salvador Başkanı Nayib Bukele, dün itibariyle Bitcoin’in yasal para birimi olarak kullanılmaya başladığını duyurdu ve hükümetin gelecek süreçlerde daha fazla Bitcoin almayı planladığını belirtti. El Salvador hükümeti, daha önce bütün yetişkin vatandaşlarına 30 dolar değerinde Bitcoin dağıtacağını duyurdu. Ülkede yaşayanlar, Bitcoin’lerine kimlik numaralarıyla hükümetin sunduğu Bitcoin cüzdanı Chivo’ya erişim sağlayabilecek. Artık restoranlardan araba satıcılarına bütün işletmeler kripto paraları kabul edecek ve hükümet olan vergi ödemeleri dahi kripto para ile yapılabilecek. El Salvador, Bitcoin ile doları arasında yapılacak geçişleri daha kolay hale getirmek için ayrıca 150 milyon dolarlık bir fon kurmayı da hedefliyor. El Salvador’un bu adımlarının “ciddiye alınması gerektiğini” belirten yazar Paul Domjan, “(El Salvador’un bu kararı) Bitcoin’in küresel finans sistemindeki pozisyonunu tamamen değiştiriyor ve dijital para birimlerine yönelik tüm tartışmalara yeni bir boyut kazandırıyor” dedi. 

Kripto paralar gelişmekte olan ülkelerin odağında!

Mobius: El Salvador kripto adaptasyonunu etkilemeyecek

Söz konusu yükselen kripto iyimserliği, ünlü yatırımcı Mark Mobius’a göre hala oyunun kurallarını değiştirebilecek seviyede değil. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Mobius, Bitcoin’i zahmetli ve riskli şeklinde nitelendiriyor ve El Salvador’dan sonra az sayıda ülkenin Bitcoin’i yasal para olarak tanıyacağını tahmin ediyor. Mobius, “Belki (Küba gibi) finansal sıkıntıları olan bazı ülkeler Bitcoin’i yasallaştırabilir fakat -başta ABD olmak üzere- hükümetler Bitcoin veya başka bir kripto parayla vergi ödemelerini yasal olarak kabul ederse ben de o zaman fikrimi değiştiririm çünkü Bitcoin ancak o zaman küresel olarak tanınan bir para olur” ifadelerini kullanıyor. 

Kripto paralar gelişmekte olan ülkelerin odağında!

Aşırı talep cüzdan dondurdu: Kriptolar düşüşte

El Salvador’un bu adıı, Bitcoin fiyatına doping oldu. Sonrasında ise ülkede yaşanan yoğun talep, kripto para piyasalarında düşüşe neden oldu. Toplam 958 milyar dolarlık piyasa hacmiyle kriptoların belirleyicisi konumundaki Bitcoin, El Salvador'un adımıyla dün 52 bin doları gördükten sonra TSİ 18:17’de yüzde 8,43 geriledi 45 bin 830 dolara düştü. 

Bitcoin’deki düşüşe paralel, Ether de yüzde 9,92 gerileme ile 3,292 dolara düştü.

Kripto paralarda kredi alarmı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön