16 / 04 / 2024

Kripto paralar nasıl vergilendirilecek?

Kripto paralar nasıl vergilendirilecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleştirdiği açıklamada kripto para düzenlemesiyle ilgili yasanın hazır olduğunu ve yakında meclise sunulacağını dile getirdi. Peki kripto paralarda vergilendirme nasıl yapılacak?



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleştirdiği açıklamada kripto para düzenlemesiyle ilgili yasanın hazır olduğunu ve yakında meclise sunulacağını dile getirdi. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; edinilen bilgilerde, kripto para ticaretine sıkı denetim getiren düzenleme Amerika ve Avrupa’daki benzerlerinden daha katı kurallar sunacak. 

Kripto paralar nasıl vergilendirilecek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağında, kripto varlık çeşitleri tanımlanırken, bu paraların ihracı, dağıtımı ve alışverişine ilişkin ilkeler tespit edildi. 

Varlık saklama hizmetinin hangi koşullarda kimler tarafından gerçekleştirilebileceğine de düzenleme getiriliyor. 

Düzenlemeye göre, kripto para ticaretine ve varlıkların saklanmasına imkan sunan borsalar Sermaye Piyasası Kurulu gözetiminde faaliyet gösterebilecek. Bu borsaları oluşturacak şirketler için asgari sermaye koşuluna ek olarak belirli kriterlere sahip olma şartı bulunacak. Şirketler, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından da denetlenecek. 

Kripto paralar nasıl vergilendirilecek?

BDDK, kripto para yatırımcılarının koruma altına alınması ve sağlıklı piyasa ortamının oluşması için gözetim mekanizmasını hayata geçirecek.

Düzenlemede, kripto para ticaretinin vergilendirilmesiyle ilgili maddelerinin de bulunduğu ifade edildi. Vergilendirmenin, gelir vergisi ya da doğrudan vergiler yerine döviz alım satımında olduğu gibi ‘stopaj’ yoluyla yapılması planlanıyor. Şu an döviz alım satım işlemlerinde Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) ismiyle binde 2 vergi alınıyor.

Kripto paralar nasıl vergilendirilecek?

‘BİRAZ DAHA SIKI OLACAK’

Aralık'ta görevden alınan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, geçen Temmuz'da Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kripto para düzenlemesiyle ilgili olarak “Yasaklayanlar genelde demokrasi problemi olan ülkeler. Batı Avrupa, Amerika’da serbest mekanizmalar var. Biz biraz daha sıkı bir düzenleme getiriyoruz. Serbest kambiyo rejiminin olduğu bir yapıda üç aşağı beş yukarı Batı Avrupa veya Amerika benzeri düzenleme yapma arayışı içerisindeyiz. Avrupa Birliği’nin bununla ilgili esas düzenlemeleri 2024’te olacak.” açıklamasında bulunmuştu.

Türkiye'de kripto varlık platformlarına yönelik ilk ceza kesildi!

IMF'den kripto paralara ortak kurallar getirilsin önerisi!

Bitcoin'e noel dopingi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön