25 / 04 / 2024

Kripto paralara nasıl düzenlemeler getirilecek?

Kripto paralara nasıl düzenlemeler getirilecek?

Kripto para piyasalarında yaşananlar bütün ülkelerin gündemlerinde ilgiyle takip ediliyor. Türkiye genelindeki 5 milyonu aşkın kripto varlık sahibi de, piyasalara ilişkin ülkedeki nasıl düzenlemeler yapılacağını merak ediyor. 



Kripto para piyasalarında yaşananlar bütün ülkelerin gündemlerinde ilgiyle takip ediliyor. Herhangi bir otoriteyle bir bağı bulunmayan kripto paralara olan bakış açıları ülkelerin coğrafi konumlarıyla bağlantılı olarak değişiklik gösteriyor. Türkiye genelindeki 5 milyonu aşkın kripto varlık sahibi de, piyasalara ilişkin ülkedeki nasıl düzenlemeler yapılacağını merak ediyor. 

Kripto paralara nasıl düzenlemeler getirilecek?

Florida’da gerçekleştirilen Bitcoin 2021 Konferansı, ülkelerin kripto para piyasalarına bakışlarındaki farklılığı gözler önüne serdi. Konferansta, Orta Amerika bulunan El Salvador’un Bitcoin'i ulusal para şeklinde onaylayacak ilk ülke olmak için hazırlık yaptığını, El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele duyurdu. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, konuyla ilgili açıklamasında ülkenin blokzinciri teknolojilerini kullanarak modern finansal altyapılar meydana getireceğini söyledi. Bitcoin, El Salvador'un resmi para birimi olan ABD doları ile beraber kullanılabilecek. El Salvador Başkanı, Bitcoin'in yurt dışında oturan Salvadorluların memleketlerine ödeme yapmasına kolaylık sağladığı için bu kararı verdiklerini dile getiriyor.

Statista tarafından gerçekleştirilen araştırmada, 74 ülke arasında en yoğun kripto para kullanımı Nijerya’da oluyor. Bunun nedeni ise El Salvador’dakiyle benzer niteliğe sahip. Afrika’nın en büyük ekonomisini elinde bulunduran Nijerya’da sınır ötesi para yollanmasının maliyet yüksekliği, birçoğu denizaşırı coğrafyalarda çalışan ülke insanını kripto para borsalarına yönlendiriyor. Statista'nın yaptığı araştırmada, Nijeryalıların üçte birinin bu güçlükle karşılaştığı belirlendi. Araştırmada, 2'inci ve 3'üncü sırada en yüksek kripto para kullanımı oranlarının ise yine aynı nedenlerin görüldüğü Vietnam ve Filipinler'de gerçekleştiği belirtiliyor.

Kripto paralara nasıl düzenlemeler getirilecek?

Türkiye 4. sırada

Statista’nın ülkelerdeki kripto para kullanımının ne kadar yaygın olduğuna ilişkin araştırması kapsamında Türkiye'nin ise 4'üncü sırada yer aldığı belirlendi. Türkiye’nin kripto paralara bakış açısına ilişkin konuşan Kriptomeda Kurucusu Eray Dengiz, açıklamalarda bulundu.

Dengiz, Türkiye’de yaygın kripto para kullanımının önemli sebeplerinden birinin ülkeler arasındaki ödeme yollamanın maliyetleri olduğuna vurgu yaptı. Birçok Türk vatandaşın yabancı ülkelerde çalıştığını belirten Dengiz, bu kişilerin kendi yaşadıkları ülkelere ödeme gönderebilmek amacıyla kripto paraları kullandığını belirtti. 

“Ülkelerin kripto para birimlerindeki gelişmeleri yakından takip ederek, düzenleme konularında kendi özel durumlarına uygun yaklaşımları geliştiriyorlar” diye konuşan Dengiz, bu uygulamalara ilişkin örnekleri de şöyle açıklıyor: 

"Finlandiya kripto varlıkları finansal hizmet olarak sınıflandırarak, katma değer vergisinden muaf tutarken, Bulgaristan mevcut vergi kanunlarını kripto varlıklara göre güncellemiş durumda. Almanya, kripto varlıkları yasal olarak kabul etmekte ancak yetkili kuruluşların görev alanlarına bağlı olarak farklı kullanıcı gruplarının farklı ticari ilişkileri için farklı şekilde vergilendiriyor."

Kripto paralara nasıl düzenlemeler getirilecek?

Coğrafya belirleyici oluyor

Kendi kripto para birimini oluşturmaya ilişkin harekete geçen Türkiye’nin kripto paralarla ilgili ne gibi düzenlemeler yapacağı yatırımcıların en merak ettiği konulardan. Bu konuya ilişkin de açıklamalarda bulunan Dengiz, Türkiye’de ödeme ve elektronik para hizmetlerine bir mevzuat alt yapısı hazırlanırken coğrafi ve sosyal niteliklerin dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı. “Bugüne kadar AB ile paralel düzenlemeler içerisinde ilerledik” ifadelerini kullandı Dengiz, şunları kaydetti:

“Kripto paraların yasal bir zemine oturması ve düzenlenmesi konusunda çalışmaların piyasalardaki büyümeyi desteklemesi gerekiyor. Söz konusu çalışmaların yatırımcının güvenini artırma yönünde olumlu katkılar sağlaması gerekiyor. Bu nedenle düzenlemeleri hayata geçirmeden önce, ülke dinamiklerinin gözetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Dünyadaki bu konuda yaşanan gelişmeler incelendiğinde bu konuya bakışımızın doğru olduğu teyit ediliyor.”

Bitcoin yeniden 40 bin doların altında!

Kripto paralar için düzenlemeler tamamlanıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön