26 / 04 / 2024

Kripto paralar için düzenlemeler tamamlanıyor!

Kripto paralar için düzenlemeler tamamlanıyor!

Yaşanan vurgun skandalları nedeniyle ülke gündemini uzun süre meşgul eden kripto paralarla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Borsaya yönelik yeni düzenleme için adımlar atıldı. 



Hükümet kripto para birimlerin kontrol ve denetimini sağlamak için gerçekleştirdiği çalışmalara aralıksız devam ediyor. Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; kripto para yatırımında aracı olan firmalarla geniş kapsamlı toplantı gerçekleştirildi. 

AK Parti Ekonomik İşler Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıya milletvekilleri alanında uzman isimler katılım sağladı. Toplantıda kripto paralara yönelik çalışmalar değerlendirildi. Toplantıdan edinilen bilgilere göre; kripto para birimlerine yönelik ilk aşamada kısıtlama değil kurallar getirilecek. Ek olarak kripto paralara yönelik deneteleme ve kontrolüne ilişkin öneriler de tartışıldı. Hayata geçecek uygulamalar sonrasında yatırım aracılığı yapan firmalara süre tanınacak ve kurallara uyum sağlamaları için altyapı oluşturulması istenecek. 

Kripto paralar için düzenlemeler tamamlanıyor!

Öneriler değerlendirildi

Ayrıca toplantıda kripto paralar için sermaye şartı, ve riskli meblağ yatırımlarına yönelik MASAK’ın devreye girmesi gibi konular da değerlendirildi. Toplantıda kripto paralara yasak konulmadan, yatırımcıların mağdur edilmesini önlemek için aracı firmalarda gerekli kriterlerin aranması, teminat gösterilmesi, ve güvenlik şartlarına uygunluğu gibi öneriler de ele alındı. Toplantıya katılan siyasi isimler aracı kurumların bankalara benzeyen kuralların hayata geçirilmesini talep etti.  Sistemin stopaj alınması şeklinde olması planlanıyor

Seçenekler belli olmaya başladı 

Düzenlemede kripto varlık şirketlerinin SPK gözetiminde çalışması, yeni açılan şirketlerin lisans ve asgari sermaye şartı karşılaması, kurumlarda çalışan kişilerin teknik yeterliliğe sahip olması, BDDK’ın da rekabet ortamını koruması için gerekli mekanizmayı oluşturması gibi maddeler yer alacak. Ek olarak bu şirketler vergilendirmeye de tabi tutulacak. 

Kripto paralar için düzenlemeler tamamlanıyor!

İlk aşama yasallaşma 

Kripto para varlıklarına yönelik yaşanan vurgun olaylarından sonra  kripto varlıklarla ilgili Merkez Bankası acil bir düzenleme hayata geçirmiş, Mali Suçları Araştırma Kurulu’na bu firmaları denetleme yetkisi tanınmıştı. Yasal düzenlemenin TBMM tarafından Temmuz ikinci yarısından önce hayata geçirilmesi hedefleniyor. Son hafta, acil ve öncelikli maddelerden meydana gelen yeni bir torba teklifin meclis gündeminde yer alacağı ve düzenlemenin çalışmalar dahilinde değerlendireceği belirtildi.

Kripto para piyasalarını neler bekliyor?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön