19 / 04 / 2024

Kripto paralar için önemli karar! Denetim güçlenecek!

Kripto paralar için önemli karar! Denetim güçlenecek!

T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma ile kripto paralar için ekonomik, hukuksal, mali ve teknolojik altyapı oluşturuluyor.



Thodex vurgunundan sonra kripto paralar konusunda gelecek hafta düzenlemeler faaliyete geçecek.  T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonun da yürütülen çalışma ile kripto paralar için ekonomik, hukuksal, mali ve teknolojik altyapı oluşturuluyor.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kripto paralar "varlık ya da mal" olarak tanımlanacak. Kripto finansal varlıkların "edinimi, alım, satım ve devir" işlemlerinde vergi düzenlemesi devereye girecek.Çalışma, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), SPK ve diğer kurumlarla iş birliği halinde yürütülüyor. Hem yatırımcı korunacak hem de kripto para alım-satımında denetim, gözetim mekanizmaları güçlenerek vergi düzenlemeleri devreye girecek. Gelir vergisi veya doğrudan vergiler yoluyla mı olacağı henüz net değil. BDDK finansal tüketicinin korunması, piyasa bütünlüğü ve rekabetin güçlendirilmesi için  gözetim mekanizmasını oluşturacak.

Kripto paralar için önemli karar! Denetim güçlenecek!

MB DÜZENLEME YAPIYOR

Türkiye'de kripto paralar ile ilgili vergi mevzuatı ve herhangi bir yasal altyapı, düzenleme bbulunmamakta. Merkez Bankası dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısını hazırlayacak. Merkez Bankası'nın sorumlu olduğu olay için yasa çıkarılacak.

Merkez Bankası'nın kripto paralar için doğrudan ya da dolaylı kullanımını yasaklayan yönetmeliği  cuma günü yürürlüğe girecek.  Kavcıoğlu, yaptığı açıklamalarda kripto para konusunun çok hassas olduğunu belirterek, birkaç ülkenin tamamen yasakladığını anımsatarak, Türkiye'nin böyle bir niyeti bulunmadığının vurgusunu yaptı. Kavcıoğlu, "Bu ödemelere aracılık eden ödeme kuruluşlarının altyapıları çok sağlam olmadığı için 'bu tür ödemeleri banka aracılığıyla yapan' dedik. Kripto paranın para yerine kullanımını yasakladık. Şu anda daha geniş bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Her kurum kendi alanıyla ilgili çalışma yapıyor" dedi.

Kripto paralar için önemli karar! Denetim güçlenecek!

CUMA GÜNÜ YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın kripto paraların ödemelerde kullanımının yasak olduğuna dair  yönetmelik 30 Nisan tarihinde hayata geçecek. 

Merkez Bankası kripto paranın ödemelerde kullanılmasından kaynaklı doğabilecek altı büyük riski ele aldı: "Kripto varlıkların bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları dolayısıyla yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz kullanılabilmesi, işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması."

Kripto paralar için önemli karar! Denetim güçlenecek!

MASAK 120 MİLYON LİRAYA BLOKE KOYDU

Binlerce vatandaşı dolandıran Thodex'in Türkiye'deki finansal kuruluşlar nezdindeki hesaplarına bloke koyan ve işlemlerini durduran MASAK geçen yıl da büyük bölümü Amerikan borsasına gönderilmeye çalışılan 120 milyon liraya yakın kripto parayı tespit etti.

Ele geçirilen paraya bloke konuldu. Yasa dışı bahis ve kumar oynatan sitelere yönelik gerçekleştirilen incelemelerde bu suçların kripto para gibi ödeme araçlarıyla işlendiği görüldü. Yasa dışı işlem yapıldığı belirlenen hesaplar donduruldu.

Kripto paralar için önemli karar! Denetim güçlenecek!

ŞİKAYETLER BİR YILDA 80 KAT ARTTI

Krpto paralara ilişkin şikâyetler her geçen gün arttı ve zirye yaptı. 2021 yılında haftada binden fazla kişi şikayette bulunurken,  geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı yüzde 8 bini geçti. Bu yıl şubat ayı itibarıyla kripto para ile ilgili toplam şikayet sayısı 9 bin 500'e kadar çıktı. Başlıca şikayetler, kripto para yükselince satım, düşünce alıma engel olunması, transferlerin yavaş olması oldu.

Kripto para piyasasına lisans ve sermaye şartı gelmeli!

Bitcoin ve kripto para için ülke ülke uygulanan kurallar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön